Hrvatski English
Novosti
Međunarodna smotra 23. SUSRET NARODA I KULTURA

  U okviru 23. susreta naroda i kultura u subotu, 22. kolovoza 2020. u ŽUPANJI će u Crkvi na otvorenom Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja scenski program pokazati Ženska skupina JEDNOŠĆ iz mjesta Kasinka Mala iz Poljske.

U nedjelju, u VOĐINCIMA folklorni program Igre na Bedenku počinje u 17 sati (Poljska, Hrvatska). Program 21. smotre crkvenog pjevanja Nek\'ti sad pjevaju s nama svi anđeli neba je u 18:30 u crkvi Kraljice svete Krunice. Pjevaju: Članovi crkvenog zbora Jednošć iz Poljske, članovi skupine Agape iz Vinkovaca, Tamburaška škola KUD-a Hrvatska čitaonica iz Đakovačkih Selaca, Vokalni sastav Art Voice, Stari Mikanovci, Mješoviti župni zbor Josip Vallinger, Vrpolje.
Uz predavanje o prof. mr. art. Josipu Jerkoviću i njegovom značenju za Župu Kraljice sv. Krunice u Vođincima, bit će postavljena izložba Nek\'ti sad pjevaju. Ulaz slobodan!

Manda Svirac | 19.08.2020.
2021. Skupština DRUŽINE i Program rada

 Godišnja skupština „ Družine“- čuvara tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga, Zagreb održana je 13. ožujka 2021. godine u Vrbici, općina Semeljci u Domu Dobrovoljnog vatrogasnog društva s početkom u 15:00 sati u okviru I. spomenara Josipu Jerkoviću. Po završetku Skupštine i nakon predavanja Tene Babić Sesar (Osobitosti slavonskoga dijalekta u Narodnim  pjesmama iz Gorjana i Potnjana) i dr. sc. Marije Raguž (Počimajla – specifikum slavonske tradicijske kulture) razvila se bogata diskusija i zaključci kako treba nastaviti javnosti približavati teme koje su tradicijskog značenja a zanimljive za javnost i za proučavanje. Potom je bila sveta misa za pokojnog J. Jerkovića i nakon mise ŽPS „Družine“ Vođinačke počimajle otpjevale su korizmenu pjesmu i sv. Josipu a reakcija domaćih pjevača bila je vrlo pozitivna. Na kraju predsjednica je uručila Zahvalnice predavačima, pjevačima, Općini, župi i DVD-u te posebno Đuri Kovačeviću, predsjedniku na iskrenoj i jako dobroj suradnji te bogatoj  večeri za sve sudionike.

·         Prijedlog Programa za 2021.:

Uz potporu Ministarstva kulture predloženi projekti su Međunarodna smotra 24. susret naroda i kultura zajedno sa sadržajem 22. smotre crkvenog pjevanja (župnik iz Vođinaca prihvatio datum 22. kolovoza). Kao i do sada program RADIONICA umijeća opletanja uskrsnih jaja u okviru također Dana europske baštine. Jednu smo radionicu već odradili u Centru AMADEA u Đakovu na njihov poziv u veljači.

Predviđena je suradnja sa Županjom na prijedlog mr. sc. Janje Juzbašić i poziva jednu domaću ili stranu skupinu na manifestaciju Konjanske vatre u svibnju ili lipnju.

Kao i do ovih godina, radionicama se želimo uključiti u program  Dana europske baštine koju organizira Ministarstvo kulture u rujnu i listopadu. Novost je program Prvi spomenar Josipu Jerkoviću dogovoren na inicijativu predsjednice M. Svirac s izv. prof. dr. sc. Berislavom Jerkovićem sa Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku o prvoj godišnjici smrti (26. veljače 2020.), ali na datum rođenja 13. ožujka 1938. u Vrbici.  On je više godina aktivno sudjelovao u organizaciji Smotre crkvenog pjevanja koju organizira „Družina“ od 2000. i s M. Svirac je pokrenuo, dao Osnovne propozicije po kojima „Družina“ i danas djeluje. Za taj program dogovor je uslijedio s predsjednikom Općine Semeljci, s ravnateljicom Škole, sa župnikom i predsjednikom DVD Vrbica. Svi su program prihvatili i nadamo se nastavku i u budućnosti.


Manda Svirac | 02.03.2020.
Dani europske baštine 2019. - sudjelovanje

  Družina u listopadu poziva 


1. na edukacijsku radionicu UMIJEĆE UKRAŠAVANJA USKRSNIH JAJA OPLETOM koja će se održati u četvrtak, 3. listopada 2019. od 16:00 - 18:00 sati, Hrvatski dom, Bana J. Jelačića 5a u BOGDANOVCIMA kod Vukovara. Na radionici će nositelj i demonstrator Mario Kiš demonstrirati ukrašavanje uskrsnih jaja opletom. Od 2013. godine ta je tehnika zaštićeno nematerijalno kulturno dobro u istočnoj Hrvatskoj, a Družina je nositeljem. Nju je naučio od bake Mande a za vezenje koristi pamučni konac u boji i svilenu nit, najčešće u boji hrvatske trobojnice, ali i drugih boja. Prijave na: druzina@druzina. hr ili na tkanicapp@gmail.com.

2. Folklorna manifestacija SAD IDEMO DOLE V POSAVINU u organizaciji Kud-a Slavuj Bukevje održat će se 19. listopada 2019. u Društvenom domu u Bukevju, općina Orle.To je godišnji koncert za pokazivanje običaja, plesova i umijeća kroz stihove, kako iz Posavine, tako iz drugih krajeva Hrvatske s naglaskom na važnost očuvanja identiteta i zajedničko druženje zaljubljenika baštine.Prijave: druzina@druzina.hr ili snjezana.marcijan@gmail.com

Više o događanjima može se pogledati u Brošuri Ministarstva kulture RH DANI EUROPSKE BAŠTINE 2019., str. 18.


Manda Svirac | 23.09.2019.
ZAPJEVAJMO DANAS

  U okviru 22. susreta naroda i kultura, pozivamo na završnu svečanost 20. smotru crkvenog pjevanja ZAPJEVAJMO DANAS koja će se održati u četvrtak, 22. kolovoza u 19:00 sati u Župi Kraljice sv. Krunice u Vođincima. 

Pod misom pjeva Mjješoviti zbor Josip Vallinger Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja, Vrpolje. Nakon mise uz Mješoviti zbor J. Vallinger u programu pjevaju također ŽPS KUD-a Šokadija, Batrina i ŽPS Družine Vođinačke počimajle, Vođinci. Dođite i uveličajte ovu 20. obljetnicu.

Manda Svirac | 16.08.2019.
Od Cvjetnice do Uskrsa - izložba i radionica u Bukevju

  DRUŽINA - čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga iz Zagreba u suradnji s KUD-om SLAVUJ Bukevje i uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske organizira i poziva u subotu, 13. travnja 2019. u DRUŠTVENI DOM  u BUKEVJU na Izložbu Od Cvjetnice do Uskrsa. Radionica uskrsnih jaja tehnikom opletanja počinje u 15 sati. Dođite i naučite zaštićenu tehniku ukrašavanja jaja hrvatske nematerijalne baštine.

U 17 sati je glazbeni program korizmeno-uskrsnih napjeva. Sudjeluju HSPD PODGORAC Gračani, ŽPS DRUŽINE Vođinačke počimajle Vođinci i ŽPS KUD-a SLAVUJ Bukevje.

Manda Svirac | 21.03.2019.
VOĐINCI 19. smotra crkvenog pjevanja i 10. obljetnica vođinačkih počimajli

  DRUŽINA  organizira 19. smotru crkvenog pjevanja i 10 godina  VOĐINAČKIH POČIMAJLI u suradnji sa župom Kraljice sv. Krunice i Općinom Vođinci. Za potporu zahvaljujemo Ministarstvu kulture Republike Hrvatske i dragim pojedincima, a sve pozivamo na programe:

utorak, 21. kolovoza 2018. 
17:00 sati svečana sjednica u dvorani Župe
19:00 sati otvorenje izložbe BLAŽENA DJEVICA MARIJA U HRVATSKOM PJESNIŠTVU I KALIGRAFSKI ISPIS STIHOVA - u crkvi
19:30 sati procesija sa svijećama do Kapelice Gospe Lurdske
srijeda, 22. kolovoza 2018. - BLAGDAN BDM KRALJICE SVEGA STVORENOGA - Župna crkva Kraljice sv. Krunice
19:00 sati sv. misa
19:30 sati Smotra pjevanja
Sudjeluju - Vođinačke počimajle Vođinci
               - MPS KUU-a Napredak Podravski Podgajci
               - ŽPS Gundinke KUD-a Vesela Šokadija Gundinci
Dobro došli!

                


Manda Svirac | 20.08.2018.
Međunarodna smotra folklora 21.SUSRET NARODA I KULTURA

  Međunarodna smotra folklora  21.SUSRET NARODA I KULTURA održat će se od 2. do 6. kolovoza 2018. sa sljedećim programom:

Petak, 3. kolovoza
  18 sati - ĐAKOVO, nastup Poljaka u Domu za starije i nemoćne osobe,        P.Preradovića 2a.
  19 sati - PODRAVSKI PODGAJCI, Otvorenje izložbe / Blažena Djevica Marija u hrvatskom pjesništvu / Pastoralni centar Župe sv. Martina.
Subota, 4. kolovoza - SMOTRA FOLKLORA - Podravski Podgajci
  17:30 povorka
  18:30 sv. misa u župnoj crkvi sv. Martina
  20:00 nastupi skupina 
Nedjelja, 5. kolovoza - GUNDINCI
   11:00 sv. misa i nastupi

Manda Svirac | 01.08.2018.
Izborna skupština

  Ponovljena Izborna skupština DRUŽINE - Čuvara tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga održat će se u subotu, 14. travnja 2018. u Zagrebu, Kaptol 21. Početak Skupštine je u 14 sati i ljubazno molimo sve članove koji mogu da se odazovu. Svi, bilo pješaci ili oni koji dolaze automobilom, prije ulaza u dvorište, trebaju se javiti na tel. mob. 0916114244 radi otvaranja ulaznih vrata. Dnevni red i Pripopćenje predsjednice o djelovanju u 2017. godini svi ste primili poštom ili el. poštom te ljubazno molimo da ih se pročita i zahvaljujemo. Oni koji nisu u mogućnosti nazočiti Skupštini, molimo da nam pošalju IZJAVU. 

dr. sc. Manda Svirac, predsjednica

Manda Svirac | 07.04.2018.
Radionica i Izložba

  U suradnji s KUD-om SELJAČKA SLOGA Bogdanovci, u subotu, 10. ožujka 2018. u 10 sati, pozivamo u Bogdanovce na otvorenje izložbe Od Cvjetnice do Uskrsa autorice dr. sc. Marije Raguž i cjelodnevne radionice vezenja uskrsnih jaja. Voditelj i demonstrator je Mario Kiš. U nedjelju, 11. ožujka nakon euharistijskog slavlja u 17 sati bit će koncert korizmenih napjeva iz Slavonije i Baranje na kojemu sudjeluje ŽPS Družine Vođinačke počimajle iz Vođinaca.

Veselimo se Vašem dolasku.

Manda Svirac | 01.03.2018.
Izborna skupština

  Poštovani, Pozivamo na godišnju Izbornu skupštinu \"Družine\" koja će se održati u nedjelju, 11. ožujka 2018. u Domu u GUNDINCIMA s početkom u 16 sati. Osoba za kontakt je Drago Knežević 091 463 7530. Skupština završava domjenkom koji priređuje domaćin KUD \"Vesela Šokadija\". Pozivamo na druženje a prilika je i za uplatu članarine. Veselimo se Vašem dolasku i uključenju u rad Skupštine, ali i budućeg djelovanja \"Družine\".

Manda Svirac | 24.02.2018.
Publikacija PJESME GOSPI FATIMSKOJ

  Na 24 stranice ovih je dana u nakladi Družine objavljena publikacija PJESME GOSPI FATIMSKOJ koju su priredili Josip Matker i dr. sc. Manda Svirac. Nakon Uvodne riječi, sadrži tekst o pjesmama u čast Gospi Fatimskoj, Literaturu, 14 notnih priloga i program Smotre crkvenog pjevanja održane 13. svibnja 2017. u Vođincima s popratnim slikama izvođača: Vođinačke počimajle Vođinci, Zbor Župe Uzvišenja sv. Križa Dugo Selo II - Lukarišće, Ženska pjevačka skupina KUD-a Slavuj Bukevje i Mješoviti zbor KUU Kristal-Sladorana Županja. Notni pregled odnosi se na  prvi zapis za pučko pjevanje pjesme Trinaestoga svibnja u Vođincima i Bačkom Monoštoru, prikupljeni zapis o istoj pjesmi iz Đakova i Splita (sestre sv. Križa) i zapis Dejana Bubala iz Tordinaca. Hodočasnička himna Nad fatimskim nebom dokumentirana je fatimskim izvornikom na portugalskom jeziku i njenim zapisima u hrvatskoj baštini te njezin aranžman Maria Bokuna  koji je praizveden na Smotri u Vođincima i dr.  Autorske pjesme Gospi Fatimskoj hrvatskih autora su: Premila Fatimska Gospo (o. Kamilo Kolb), tri aranžmana Fatimska Gospo autora teksta Mije Škvorca (Albe Vidaković, don Šime Marović 2006. i 2012. godine).

Publikacija A4 formata po 30 kuna može se nabaviti na adresi Družine e-poštom druzina@druzina.hr ili u Knjižari Đakovačko - osječke nadbiskupije u Đakovu.

Manda Svirac | 29.11.2017.
DANI EUROPSKE BAŠTINE 2017.

  Na poziv Ministarstva kulture RH, Družina - čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga Zagreb je uključena u program Dana europske baštine 2017. godine sa  sadržajima u VOĐINCIMA kod Vinkovaca pod nazivom IGRE NA BEDENKU: Nedjelja, 1. listopada 2017.

 Program: Dvorana KUD-a "Mladost" Vođinci
15 s Okrugli stol VOĐINCI, IGRE NA BEDENKU - projekt zaštite, očuvanja i promocije kulturne nematerijalne baštine vezan za prirodu;
16 s Vođinački napjevi korizmenog i uskrsnog vremena, sudjeluju Vođinačke počimajle; 
Na Bedenku - livada usred sela
17 s Dječje igre - Dječja skupina KUD-a "Mladost" Vođinci;
17:30 s povorka djece i sudionika Okruglog stola do župne crkve;
18 s - euharistijsko slavlje i pjevanje litanija Blažene Djevice Marije - napjevi iz vođinačke  pjesmarice objavljene 2016. godine.

O igrama i zabavama djece, djevojaka i mladića u preduskrsno vrijeme kroz korizmu, o Uskrsu, ali i cijele godine, sjećanja potvrđuju da je tako bilo od davnina. U Vođincima se zabavljalo na otvorenom prostoru uvijek na Bedenku, tj. na livadi usred sela na kojoj dominiraju veliki križ i kesten. Igre su istražene i prvi puta objavljene 1982. godine zajedno s napjevima (usp. Manda Svirac, „Igre na Bedenku“, Đakovački vezovi, Prigodna revija, Đakovo, 6-7 i dr.). U suvremenim uvjetima, a na prijedlog Vođinke, dr. sc. Mande Svirac, koja se u mladosti na isti način zabavljala, 1997. godine započela je manifestacija pod tim nazivom i do danas se odvija na istoj livadi redovito krajem lipnja kako bi se obilježio kraj školske godine. „Kada sam na Prvim igrama djecu zamolila da mi obećaju kako će čuvati taj prostor i neće prirodnu livadu dati pretvoriti u nešto drugo, hrabro su obećali, jednoglasno kako to samo djeca znaju. Na II. igrama 1998. su obećali da će oni, kada odrastu, ovu manifestaciju u prirodi organizirati za drugu djecu“. O njoj danas vodi brigu KUD „Mladost“ Vođinci i na taj način se potvrđuje jedinstvo znanja, prostora i vremena što svjedoči o prilagodbi potrebama novog vremena.

dr. sc. Manda Svirac


Manda Svirac | 26.09.2017.
Međunarodna smotra folklora 20.SUSRET NARODA I KULTURA

  Pozivamo na programe Međunarodne smotre folklora 20.SUSRET NARODA I KULTURA u PODRAVSKE PODGAJCE, 18. kolovoza u 20 sati. Nastupi folklornih skupina iz Italije, Mađarske, makedonskog kulturnog društva MILADINOVCI  iz Osijeka te domaćeg KUU NAPREDAK biti će u Sportskoj dvorani Osnovne škole Hrvatski sokol.

U nedjelju je završna svečanost u SIKIREVCIMA. U 18 sati je povorka, 19 sati misno slavlje, 20 sati scenski nastupi folklornih skupina u parku iz Italije, Vojvodine SRB i Hrvatske / dječje skupine KUDa SLOGA iz Sikirevaca i KUDa MLADOST iz Vođinaca, KUD DRENJANCI Drenje, KUD SELJAČKA SLOGA Bogdanovci, KUD SLAVKO JANKOVIĆ Rokovci Andrijaševci. 

Manda Svirac | 17.08.2017.
Vođinci

  U povodu 100 godina ukazanja Blažene Djevice Marije u Fatimi, DRUŽINA, uz potporu Župe i Općine Vođinci, organizira 18. smotru crkvenog pjevanja pod nazivom:  PJEVAJMO GOSPI FATIMSKOJ. Program započinje u subotu, 13. svibnja euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Kraljice sv. Krunice u 18.30 sati. Na misi pjeva Mješoviti pjevački zbor KUU KRISTAL-SLADORANA iz Županje. Na programu Smotre sudjeluju: Zbor Župe Uzvišenja sv. Križa LUKARIŠĆE Dugo Selo, Pjevačka skupina KUD-a Slavuj BUKEVJE Velika Gorica, Mješoviti pjevački zbor KUU Kristal-Sladorana iz ŽUPANJE i Vođinačke počimajle iz VOĐINACA. Dođite i povedite prijatelje!

Manda Svirac | 09.05.2017.
Svečanost 25. obljetnice \"Družine\"

  Srdačno pozivamo na svečanost obilježavanja 25. obljetnice DRUŽINE u subotu, 29. travnja 2017. koja će se održati u LUPOGLAVU / Dugo Selo u DVD u centru mjesta. Suorganizator je KUD OGRANAK SELJAČKE SLOGE iz Lupoglava. Program započinje svečanom sjednicom u 15 sati, molitvom u župnoj crkvi u 16 sati, slijedi povorka svih sudionika do DVD i nastup pod nazivom: PJESMOM I PLESOM OD OBIČAJA DO OBIČAJA u 17 sati. Sudjeluju: MPS ZUCE Kud-a VESELA ŠOKADIJA Gundinci, dječja folklorna skupina Kud-a OGRANAK SELJAČKE SLOGE Lupoglav, dječja i odrasla skupina Kud-a KLOŠTAR iz Kloštar Ivanića, Kud NEVIJANA iz Neviđana o. Pašman, Kud KAMEN iz Sirača. Veselimo se upoznati njihovu baštinu i običaje ČEHANJA PERJA, BOŽIĆNE I SVADBENE OBIČAJE:

PROCVJETALA GRANA JORGOVANA
NA SRCU MI LEŽI LJUTA RANA
UDAJE SE LJUBA MATERINA
NE DAJU JOJ NI OTAC NI MAJKA
NEDA OTAC A NEDA NI MAJKA
ŠTO SAM SINAK  OCA SIROMAKA
LJUBO MOJA SVE BOGATSTVO MOJE
VOLIO TE KAO OČI SVOJE
NEK TE SREĆA U ŽIVOTU PRATI 
SRCE MOJE JOŠ ĆE KUCAT ZA TE. (Gundinci)

Veselimo se Vašem dolasku. Ulaz slobodan!

Manda Svirac | 26.04.2017.
Radionica uskrsnih jaja u VINKOVCIMA

  Župa Sv. Ćiril i Metod, VINKOVCI

DRUŽINA Čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga, ZAGREB POZIVAJU na  edukativnu RADIONICU UMIJEĆE UKRAŠAVANJA USKRSNIH JAJA hrvatskom zaštićenom tehnikom veza  

U subotu, 25. ožujka 2017.  VINKOVCI, Župa Sv. Ćiril i Metod Ervenička 1, Vjeronaučna dvorana

Od 11 –17 sati

Radionica završava euharistijskim slavljem i zahvalom za primljene darove i znanje u 18 sati. Prigodno predavanje održat će Martina VARGEK, dipl. etnol. i antrop. U glazbenom dijelu sudjeluju i na misi pjevaju VOĐINAČKE POČIMAJLE. 

Prigodna izložba uskrsnih jaja iz Hrvatske i svijeta. 

Dođite, uključite se, ponesite ispuhana jaja, naučite ili pokažite što znate!  


Manda Svirac | 13.03.2017.
Nova knjiga

  KUU “Napredak” iz Podravskih Podgajaca, u nedjelju, 5. ožujka svečano je obilježio 20. obljetnicu djelovanja. Ujedno je  promovirana monografija pod nazivom KUU \"Napredak\" Podravski Podgajci  VRIJEME-LJUDI-DOGAĐAJI u izdanju \"Družine\" (2016.).  Autori su Pavao Vilhelm za prvi dio knjige IZ POVIJESTI UDRUGE i dr. sc. Manda Svirac drugi dio BAŠTINA I TRADICIJA u kojemu su  predstavljeni rezultati višegodišnjih terenskih istraživanja  studenata etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta  u Zagrebu pod mentorstvom dr. sc. M. Svirac. Jedna od recenzentica je dr. sc. Mirela Hrovatin, bivša studentica s tadašnjeg terena.  Druga je recenzentica prof. dr. sc. Neda Pintarić-Kujundžić, članica \"Družine\". Knjigu je predstavila Podgajčanka, dr. sc. Marija Znika iz Zagreba. Sadrži 88 stranica na kojima su također: Popis članova, Prilozi  notnih zapisa pjesama koje KUU \"Napredak\" najčešće predsavlja na raznim smotrama u zemlji i svijetu,Prilozi o  zahvalama i priznanjima te slike Oscara koje su za svoj rad primili dr. sc. M. Svirac, počasna predsjednica i Pavao Vilhelm, predsjednik Udruge.

Manda Svirac | 13.03.2017.
Vođinačke počimajle na Radio Zagrebu

  Zahvaljujemo urednici emisije IZ NARODNE BAŠTINE HRVATSKIH KRAJEVA - Dar za Vukovar, Radio Zagrebu I. program i gospođi Miri Hadžihusejnović-Valašek koja je veličanstveno predstavila tradicijsko crkveno pjevanje iz Vođinaca kod Vinkovaca. Prigodne adventske i korizmene pjesme te pjevanjem na sprovodima uklopila je u Dane sjećanja na Vukovar. Pjesme su objavljene na nosačima zvuka koje je Družina iz Zagreba objavila od 2013. do 2015. a pjevale su ih Vodjinačke počimajle, članice Družine, dakle i na Radiju Zagrebu i u srijedu, 16. studenoga 2016. godine. Osim toga kroz 24 godine  djelovanja Družine predstavljen je također dugotrajni rad i skrb o hrvatskoj baštini i tradiciji. Ove i druge pjesme kroz crkvenu godinu mogu se naći u pjesmarici ZAPJEVAJMO DANAS objavljenoj 2016. godine u Družini. 

Manda Svirac | 23.11.2016.
U Vinkovcima održana RADIONICA UKRAŠAVANJA USKRSNIH JAJA

  POVODU DANA EUROPSKE BAŠTINE 2016. U GRADSKOM MUZEJU VINKOVCI ODRŽANA Radionica ukrašavanja uskrsnih jaja vezom


Dani su Europske kulturne baštine 2016. koje organizira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske  Uprava za zaštitu kulturne baštine i to već 21 godinu. Ove se godine Dani održavaju od utorka, 20. rujna do srijede, 26. listopada. Riječ je o povezivanju svih kultura na razini Europe različite nematerijalne zaštićene kulturne baštine, ali i nepokretne koje imamo i na našem području. „Na našem području smo zaštitili brojna nematerijalna umijeća, fenomene, ali na zamolbu Mande Svirac, može li biti upriličeno predstavljanje uskrsnih jaja urađenih vezom odnosno opletom, kačkanjem, pletom, vezom, kao radionicu unutar Gradskoga muzeja Vinkovci, Muzej je prihvatio“, pojašnjava mr. sc. Ljubica Gligorević,etnologinja i  muzejska savjetnica.  I  tako su u petak, 30. rujna, \\\"Družina\\\" – čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga i Gradski muzej Vinkovci u povodu Dana europske baštine 2016. organizirali radionicu ukrašavanja uskrsnih jaja vezom. Radionica je provedena u Središnjem multimedijalnom prostoru Stalnog etnološkog postava Gradskog muzeja Vinkovci. „Došli smo u Vinkovce i to mi je posebno drago jer sam pohađala vinkovačku Gimnaziju“, rekla je na samom početku dr. sc. Manda Svirac, etnologinja, znanstvena suradnica u miru koja je radila kao profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i predsjednica „Družine“, inače, rođena u Vođincima. „Na prijedlog \\\'Družine\\\' iz Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske 2013. godine zaštitilo ju je kao Umijeće ukrašavanja uskrsnih jaja-pisanica vezom (opletom)  u istočnoj Hrvatskoj...  „Uspjeli smo to zaštititi za istočnu Hrvatsku. U Đakovštini se vezena jaja koriste za Uskrs kao predmet darivanja“, kaže dr. Svirac. „Danas, kada je svijet povezan različitim prometalima i načinima, osim vezenih originalnih jaja koja pod prstima lako pucaju, umjetna vezena jaja od čvrstih materijala su podatnija kako za izradbu tako i za prijenos na manja i veća putovanja i služe kao znak sjećanja ili darivanja“, pojašnjava dr. Svirac. Ukrašavanje uskrsnih jaja vezom inače rade vezilje, ali, primjerice u Bogdanovcima je veziljar Mario Kiš. Na ovoj radionici u Vinkovcima bila je jedna grupa iz Dragalića kod nove Gradiške među kojima je bila i najstarija gospođa koja zna na taj način raditi. Jedna od vezilja je i Janja Cindrić iz Đakova koja je sudjelovala na radionici kao i pjevačkim nastupom Počimajle iz Vođinaca. Potreban materijal za rad: ispuhano jaje ili probušeno umjetno od raznih materijala, niti (pamučne, svilene ili vunene) i šivaća igla (dimenzije prema odabranim nitima). Dr. Svirac je rekla kako i djeca predškolskog uzrasta mogu na papiru, uz pomoć boja, ukrasiti „jaje“ u obliku rombova odnosno prenijeti motive i odabrati sklad boja te na taj način, prilagođeno dobi, upoznati ovaj način hrvatskog ukrašavanja uskrsnih jaja. Ovom radionicom i „Družina“– čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga i Gradski muzej Vinkovci uključili su se u oko 70 događanja u Hrvatskoj vezanih uz projekt „Dani Europske kulturne baštine 2016.“  čija je glavna tema„Lokalne zajednice i baština“. Izložba pod tim nazivom otvorena je u utorak,20. rujna, u Muzeju Mimara u Zagrebu. (Snježana Kraljević, Vinkovački list, petak, 7. listopada 2016.)     

Manda Svirac | 23.11.2016.
Vijesti. Drugo predstavljanje knjige ZAPJEVAJMO DANAS

  Župa bl. Alojzija Stepinca u Vinkovcima / Mirkovci  i "Družina" – Čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga Zagreb, organizirali su 1. listopada u župi predstavljanje knjige/pjesmarice Zapjevajmo danas - Vođinci, crkvene pučke pjesme priređivačice dr. sc. Mande Svirac, etnologinje i crkvene orguljašice. Naime, pod nazivom Vođinačke počimajle, a na poticaj dr. sc. Mande Svirac, okupile su se počimajle, koje su u toj ulozi djelovale u župi od 1950. do 1975. godine, kada liturgijsko pjevanje preuzimaju redovnice Službenice Milosrđa.

Zbirka je rezultat trogodišnjeg projekta „Družine“ pod nazivom Vođinci, Crkveno pučko pjevanje, koji je bio uvršten u Program financiranja zaštite kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske. U pjesmarici se nalazi 35 notnih zapisa pjesama raspoređenih prema logici liturgijske godine. O zbirci vođinačkih crkvenih pučkih popijevki u izvođenju Vođinačkih počimajli govorili su urednik Josip Matker i priređivačica. Recezenti knjige su prof. mr. art. Miroslav Martinjak i dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek. U glazbenom programu nastupile su Vođinačke počimajle. Na početku predstavljanje nazočne je pozdravio upravitelj župe vlč. Anđelko Cindori, rekavši kako je predstavljanje knjige upriličeno na prvu subotu u mjesecu listopadu i sve će biti u ozračju Blažene Djevice Marije koju je blaženi kardinal Alojzije Stepinac posebno častio. „Radosna srca otvaramo vrata naše crkve, ali i naša srca, kako gostima iz Zagreba, Slavonskog Broda, Vođinaca, tako i našim domaćim župljanima“, rekao je vlč. Cindori.


S nama je na naslovnici pjesmarice Zapjevajmo danas - Vođinci, crkvene pučke pjesme i župljanka iz ove župe jer je tada živjela u Vođincima kada smo osnovali Vođinačke počimajle pa je red i da u njezinoj župi promoviramo te pjesme i želimo da se to širi dalje i tko može neka nabavi knjigu jer su to pjesme koje se pjevaju u narodu, a mladi, možda ne znaju“, rekla je dr. Svirac, inače rođena u Vođincima 1946. godine. Predstavljajući pjesmaricu njezin je urednik Matker rekao kako su u njoj sabrane sve pjesme koje su obilježile jednu župu, jedno mjesto, a koje su danas već zaboravljene „i ono što stalno apostrofiram jest da su počimajle gospođe starije generacije, majke pučkog crkvenog pjevanja jer su one sačuvale te stare tradicijske pjesme koje imamo u ovoj pjesmarici zapisane i u notografiji i tekstualnom obliku i snimljene na CD-u kako se ne bi zaboravile. Stoga ova pjesmarica, ono što stalno ponavljam, nije Zapjevajmo danas, nego Zapjevajmo sutra, kako bi mladi očuvali svoju baštinu u ovom primjeru samo za jedno mjesto, ali tako i za cijelu Hrvatsku jer, a što je napomenuo i promotor na prvoj promociji mr. sc. Ivan Andrić, voditelj Mješovitog zbora đakovačke katedrale, ovo je jedini primjer sustavnog zabilježavanja pučke pjesme u jednom mjestu“. Snježana Kraljević

Knjiga se može nabaviti po cijeni od 70 kn. Za više komada dajemo popust a narudžbe primamo mailom. druzina@druzina.hr ili telefonom br. 091/6114244.


 


Manda Svirac | 08.10.2016.
Održana radionica - prenosimo

 POVODU DANA EUROPSKE BAŠTINE 2016. U GRADSKOM MUZEJU VINKOVCI ODRŽANA Radionica ukrašavanja uskrsnih jaja vezomDani su Europske kulturne baštine 2016. koje organizira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske  Uprava za zaštitu kulturne baštine i to već 21 godinu. Ove se godine Dani održavaju od utorka, 20. rujna do srijede, 26. listopada. Riječ je o povezivanju svih kultura na razini Europe različite nematerijalne zaštićene kulturne baštine, ali i nepokretne koje imamo i na našem području. „Na našem području smo zaštitili brojna nematerijalna umijeća, fenomene, ali na zamolbu Mande Svirac, može li biti upriličeno predstavljanje uskrsnih jaja urađenih vezom odnosno opletom, kačkanjem, pletom, vezom, kao radionicu unutar Gradskoga muzeja Vinkovci, Muzej je prihvatio“, pojašnjava mr. sc. Ljubica Gligorević,etnologinja i  muzejska savjetnica.  I  tako su u petak, 30. rujna, \"Družina\" – čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga i Gradski muzej Vinkovci u povodu Dana europske baštine 2016. organizirali radionicu ukrašavanja uskrsnih jaja vezom. Radionica je provedena u Središnjem multimedijalnom prostoru Stalnog etnološkog postava Gradskog muzeja Vinkovci. „Došli smo u Vinkovce i to mi je posebno drago jer sam pohađala vinkovačku Gimnaziju“, rekla je na samom početku dr. sc. Manda Svirac, etnologinja, znanstvena suradnica u miru koja je radila kao profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i predsjednica „Družine“, inače, rođena u Vođincima. Između toliko raznih postojećih tradicijskih ili suvremenih tehnika, uskrsna jaja opletena svilenom, pamučnom ili vunenom niti, jedinstvena je hrvatska tehnika. „Na prijedlog \'Družine\' iz Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske 2013. godine zaštitilo ju je kao Umijeće ukrašavanja uskrsnih jaja-pisanica vezom (opletom)  u istočnoj Hrvatskoj. Ako je u knjizi Eduarda Polaka naslovljenoj Bunte Eier aus aller Welt (Oslikana jaja iz cijelog svijeta) od 80 primjera raznih tehnika oslikavanja iz cijelog svijeta predstavljeno jedino jaje ove tehnike iz Širokog Polja kod Đakova, onda ju slobodno možemo nazvati hrvatskom tehnikom“,pojašnjava dr. Svirac i ističe kako ju je vrijedno upoznati, naučiti i znati upotrijebiti kao dio vlastitosti u sve prisutnijem globalnom ozračju i ponudi raznoga materijala i tehnika koje često ne prenose umijeće naših dostignuća.„Družina“ je preko Ministarstva kulture zaštitila naša vezena jaja. „Uspjeli smo to zaštititi za istočnu Hrvatsku. U Đakovštini se vezena jaja koriste za Uskrs kao predmet darivanja“, kaže dr. Svirac. „Danas, kada je svijet povezan različitim prometalima i načinima, osim vezenih originalnih jaja koja pod prstima lako pucaju, umjetna vezena jaja od čvrstih materijala su podatnija kako za izradbu tako i za prijenos na manja i veća putovanja i služe kao znak sjećanja ili darivanja“, pojašnjava dr. Svirac. Ukrašavanje uskrsnih jaja vezom inače rade vezilje, ali, primjerice u Bogdanovcima je veziljar Mario Kiš. Na ovoj radionici u Vinkovcima bila je jedna grupa iz Dragalića kod nove Gradiške među kojima je bila i najstarija gospođa koja zna na taj način raditi. Jedna od vezilja je i Janja Cindrić iz Đakova koja je sudjelovala na radionici kao i pjevačkim nastupom Počimajle iz Vođinaca. Potreban materijal za rad: ispuhano jaje ili probušeno umjetno od raznih materijala, niti (pamučne, svilene ili vunene) i šivaća igla (dimenzije prema odabranim nitima). Dr. Svirac je rekla kako i djeca predškolskog uzrasta mogu na papiru, uz pomoć boja, ukrasiti „jaje“ u obliku rombova odnosno prenijeti motive i odabrati sklad boja te na taj način, prilagođeno dobi, upoznati ovaj način hrvatskog ukrašavanja uskrsnih jaja. Ovom radionicom i „Družina“– čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga i Gradski muzej Vinkovci uključili su se u oko 70 događanja u Hrvatskoj vezanih uz projekt „Dani Europske kulturne baštine 2016.“  čija je glavna tema„Lokalne zajednice i baština“. Izložba pod tim nazivom otvorena je u utorak,20. rujna, u Muzeju Mimara u Zagrebu. (Snježana Kraljević, Vinkovački list, petak, 7. listopada 2016.)     

Manda Svirac | 08.10.2016.
Dani europske baštine OBAVIJEST

  U okviru Dana europske baštine  pozivamo:

1. na otvorenje izložbe Lokalne zajednice kao čuvari baštine koja će se održati u utorak, 20. rujna 2016. u 13:00 sati u Muzeju Mimara u Zagrebu u okviru početka Dana europske baštine. „Družina“ sudjeluje uskrsnim pisanicama tehnikom vezenja u primjeni suvenira.

 2. U petak, 30. rujna  2016. je Radionica vezenja jaja u 18:00 sati VINKOVCIMA, Gradski muzej, Trg bana Josipa Šokčevića 16.

3. U subotu, 1. listopada 2016.  je promocija knjige o crkvenom pučkom pjevanju autorice Mande Svirac Zapjevajmo danas u 19:00 sati, crkva Bl. Alojzija Stepinca, Trg Nikole Tesle 5,MIRKOVCI Vinkovci. Svi ulazi su slobodni.

Brošura s programom Dana europske baštine 2016. nalazi se na stranicama Ministarstva kulture http://www.min-kulture.hr/userdocsimages/NAJNOVIJE%20NOVOSTI/DEB%202016/DEB_2016_brochure.pdf

Manda Svirac


Manda Svirac | 19.09.2016.
Međunarodna smotra folklora 19. susret naroda i kultura

  POZIVAMO na programe Međunarodne smotre folklora 19. SUSRET NARODA I KULTURA u organizaciji DRUŽINE uz potporu Minsitarstva kulture RH, Općine Sikirevci i Grada Donjeg Miholjca.

PODRAVSKI PODGAJCI, subota, 20. kolovoza 2016. u 20 sati nastupaju skupine iz Poljske, Mađarske, Rusini iz Petrovaca i KUU \"Napredak\"  P. Podgajci
SIKIREVCI, nedjelja, 21. kolovoza 2016. - 18 s povorka, 19 s misa, 20 s nastupi u Parku: KUD \"Sloga\" Sikirevci, KUD \"Ogranak seljačke sloge\" Lupoglav, KUD \"Dragalić\" Dragalić, KUD \"Bratinečko srce\" Bratina, KUD \"Marica\" Salanta / Mađarska, \"Olszowianie\" Olszowka / Poljska.
Dobro došli!

Manda Svirac | 10.08.2016.
Vođinci. Smotra crkvenog pjevanja i predstavljanje knjige.

   U ozračju mjeseca svibnja u župnoj crkvi Kraljice sv. Krunice u Vođincima 29. svibnja 2016. održana je 17. smotra crkvenog\\r\\npjevanja i predstavljanje knjige/pjesmarice autorice dr. sc. Mande Svirac pod nazivom Zapjevajmo danas. Riječ je o zbirci vođinačkih crkvenih pučkih popijevaka u izvođenju Vođinačkih počimajli. Recenzenti knjige su prof. mr. art. Miroslav Martinjak i dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek.

Pod nazivom Vođinačke počimajle, a na poticaj dr.sc. Mande Svirac, okupile su se počimajle koje su u ovoj ulozi djelovale u Župi Kraljice sv. Krunice u Vođincima od 1950. do 1975. kada liturgijsko pjevanje preuzimaju redovnice Službenice Milosrđa. Zbirka je rezultat trogodišnjeg projekta „Družine” iz Zagreba pod nazivom Vođinci, Crkveno pučko pjevanje koji je bio uvršten u „Program financiranja zaštite kulturnih dobara” Ministarstva kulture Republike Hrvatske. U pjesmarici nalazimo 35 notnih zapisa pjesama raspoređenih prema logici liturgijske godine. „Mnoge od njih i danas sasvim prikladno mogu odgovoriti zadaći pjesme  liturgijskom slavlju, dok su neke svoju zadaću izvršile te im danas pripada časno mjesto u povijesnom trezoru liturgijske, sakralne glazbe. Sve su, međutim, svjedoci bogatstva glazbenog života župe u Vođincima. Dakako, najvećim dijelom nisu ovo pjesme koje bi pripadale isključivo vođinačkoj župi, jer ih se može čuti i u drugim mjestima. No dr. sc. M. Svirac u zapisivanju nota bila je vjerna vođinačkoj interpretaciji istih, pa ćemo u melodijskim zapisima susresti neka odstupanja od njihovih standardnih, izvornih napjeva, a uočit ćemo neke specifične ukrase i melodijska rješenja koja se mogu naći samo u vođinačkoj interpretaciji, što ovom ostvarenju daje jasnu mjesnu, krajevnu karakteristiku“, na predstavljanju knjige rekao je mr. sc. Ivan Andrić. Urednik knjige, Josip Matker je, između ostaloga, dodao kako smo ipak trebali dati naslov „Zapjevajmo sutra“ zbog cilja koji je autoricu i suradnike vodio u ostvarenju, tj. u želji da posluži budućim generacijama. Objavljivanje knjige i svečanost 17. smotre crkvenog pjevanja u organizaciji „Družine“ iz Zagreba pomogli su Župa i Općina Vođinci te Vukovarsko-srijemska županija kao i mnog prijatelji i donatori. Pjevanjem na Smotri svojim glasovima BDM slavile su Vođinačke počimajle pjevajući dio litanija lauretanskih koje imaju pripjev Zapjevajmo danas Mariji na čast, Marijo Djevice, svibanjska Kraljice, moli se za nas te pjesmom iz vremena došašća Zdravo budi Marijo, Bog te je proslavio. Mješovita pjevačka skupina KUU-e „Napredak“ iz Podravskih Podgajaca pridružila se napjevima Mi stavljamo, O Gospojo prevelika i Danicu rano jutrom. Muška pjevačka skupina „Zuce“ iz Gundinaca otpjevala je svoje hodočasničke litanije, zatim Majko, Djevo ti jedina i Srcu Isusovu Do nebesa. Na kraju svi nprisutni uz upaljene svijeće otpjevali su lurdsku himnu Sred te se pećine. Završetak je bilo veselje ispred crkve u kolu uz pratnju tamburaša, tri brata – Damjana, Andreja i Filipa Svirac iz Sl. Broda kojima se pridružio i gosp. Tandara iz Vođinaca. Određena najava ovoga slavlja bila je polsatna emisija Iz narodne baštine hrvatskih krajeva na Prvom programu HR (ur. Miroslava Hadžihusejnović Valašek) u srijedu, 25. svibnja i predstavljanje marijanskih popijevaka Vođinačkih počimajli snimljenih 2013. na CD-u pod nazivom Zapjevajmo danas Mariji na čast.

Dr. sc. Manda Svirac


Manda Svirac | 03.06.2016.
Vođinci. Smotra crkvenog pjevanja i predstavljanje knjige.

 

Manda Svirac | 03.06.2016.