Hrvatski English
Događaji
Obilježavanje obljetnice "Družine"

SVEČANA sjednica i obilježavanje 20. obljetnice „Družine“, SCENSKI NASTUPI i OKRUGLI STOL održani su 5. svibnja 2012. u Podravskim Podgajcima u suradnji s KUU „Napredak“ koji se kroz svojih 15 godina članstva u „Družini“ svake godine iskazao kao suorganizator Međunarodne smotre folklora pod nazivom Susret naroda i kultura, svake godine sudjelovao na međunarodnim festivalima, a bio također organizator drugih sadržaja „Družine“ i pomoći pri terenskim istraživanjima za studente etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zbog kontinuiranog djelovanja u „Družini“ i za doprinos mjestu, regiji i Hrvatskoj, predsjednik KUU „Napredak“, gospodin Pavao Vilhelm 2011. dobio je nagradu OSCAR ZA MEĐUNARODNI FOLKLOR u organizaciji Međunarodne unije folklornih skupina – IGF koje je „Družina“ član, a primio ga je u gradu Chelyabinsku u Rusiji. Počasna predsjednica „Napretka“, dr. sc. Manda Svirac također je za svoj rad nagrađena OSKAROM kojega je 2008. primila u gradu San Severo u Italiji. Ti razlozi, kao i manjak novčanih sredstava presudili su da su ovi sadržaji održani u Podravskim Podgajcima, a ne, možda, u Zagrebu gdje je „Družina“ utemeljena i u kojemu smo također obilježili 10. obljetnicu 2002. godine.
Tema OKRUGLI STOLA je bila: Nacionalno i međunarodno značenje „Družine” kroz proteklih 20 godina. Dr. sc. Manda Svirac, predsjednica „Družine“ uz prezentaciju održala je Uvodno izlaganje.

Izložba "Od Cvjetnice do Uskrsa"
Aktivnost


IZLOŽBE I RADIONICE / DANI EUROPSKE BAŠTINE


NOVI PERKOVCI - Đakovo.

Uobičajeno je vrijeme održavanja izložbe i radionice „Od Cvjetnice do Uskrsa“ u korizmeno razdoblje, ali ove je, 2020. godine, u to vrijeme bilo nemoguće to obaviti zbog epidemioloških mjera. S obzirom na to da je tehnika opletanja jaja zaštićeno nematerijalno dobro, izložba je zajedno s edukativnom radionicom postavljena u sklopu Dana europske baštine u suradnji s KUD-om „Perkovčani“ iz Novih Perkovaca i potporom Grada Đakova. Velik se broj članova toga društva uključio u pripremu i njihovo ostvarenje. Prije izložbe je provedeno terensko istraživanje uskrsnih običaja u Novim Perkovcima kroz razgovore s kazivačima. Na temelju podataka dobivenih od kazivača, na izložbi su, osim zbirke „Družine“, bili izloženi i predmeti vezani uz obilježavanje korizme i Uskrsa u tradiciji Novih Perkovaca.

Velik je broj članova KUD-a sudjelovao u izložbi – bilo posudbom predmeta, pripremanjem zakuske, sudjelovanjem u programu otvorenja, bilo na radionici. Otvorenje izložbe održano je 27. rujna u 10 sati. Program je pjesmom obilježila mješovita pjevačka skupina KUD-a „Perkovčani“. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Đakova, Robert Francem, nakon što su o njezinome sadržaju govorili Robert Adrić i autorica izložbe, dr. sc. Marija Raguž. Posjetitelji su prilikom razgledanja dobili i katalog izložbe s kratkim tekstom o samoj izložbi, zbirci, ali i uskrsnim običajima Novih Perkovaca uz fotografije vezane uz taj sadržaj.

Radionica opletanja jaja održana je u 16 sati. Jedva se našlo mjesta za sve koji su bili zainteresirani. Predviđeno je bilo da traje do 18 sati i tijekom toga vremena stalno je bilo posjetitelja, ali zbog interesa ostala je otvorena sat vremena duže od predviđenoga. Bila je to prva radionica održana u Novim Perkovcima i kao edukativna veoma posjećena. Za uspomenu posjetitelji su mogli nabaviti vezena jaja pripremljena u kutiji koje je ponudila „Družina“.

Nositelji programa su stručnjaci među kojima je bila predsjednica „Družine“, dr. sc. Manda Svirac, etnologinja (Sveučilište u Zagrebu),  koja je prisutne upoznala s poviješću i značenjem takvih radionica te dr. sc. Marija Raguž, autorica izložbe (Sveučilište J. J. Strossmayer u Osijeku). Voditeljica demonstratorâ – Ružice Adrić iz Novih Perkovaca i Vlade Matokovića iz Đakovačkih Selaca - bila je Janja Cindrić iz Đakova u svojstvu predstavnice „Družine“ koja u toj aktivnosti redovito sudjeluje od 2000. godine do danas. Najava je bila na Radiju Đakovo, a izvješća na internetskim stranicama: Glas Slavonije  (https://www.glas-slavonije.hr/444151/4/Uskrsne-pisanice-ujesen-Korona-odgodila-prvu-izlozbu-sela-s-3-prezimena), Informativna katolička agencija (https://ika.hkm.hr/najave/izlozba-od-cvjetnice-do-uskrsa/# i „Družina“ (http://www.druzina.hr/novosti.php?v=bHE%3D).

BUKEVJE

Druga je radionica opletanja uskrsnih jaja održana 17. listopada 2020. u Bukevju, Općina Orle, također u okviru Dana europske baštine. Najava je bila u brošuri Dani europske baštine 2020. godine, Baština i obrazovanje – učenje za život , str. 34, 48 (više na mrežnim stranicama Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske: www.min-kulture.gov.hr), na lokalnom radiju i putem e-pošte u suradnji s KUD-om „Slavuj“ iz Bukevja.  Zbog  velikog interesa, ali zbog virusa COVID-19, određeni broj prijava morao je biti otkazan za neku drugu priliku. Radionica je održana u dvorani Društvenog doma i uz potporu Općine Orle. Demonstratorica opletanja bila je gospođa Marija Marcijan. U cilju održivoga razvoja edukativnom radionicom želimo potaknuti i pozvati sve koji još znaju primjenu domaće tehnike opletanja uskrsnih jaja, mlađu generaciju u tome poučiti te na taj način proširiti njihovo obrazovanje i učenje za život o: običajima, umijećima ukrasnih tradicijskih tehnika, skladu boja i konačno o darivanju kao ljudskoj potrebi. Održivi razvoj zavičajnosti zagarantiran je svim navedenim programima i međusobnim kontaktima koji ostaju kao trajne vrijednosti.

Radionice
Aktivnost

Uz izložbe tijekom proteklih 12 godina kada je počela ova djelatnost, uvijek je popratni sadržaj radionica ukrašavanja uskrsnih jaja raznim tehnikama, a najviše tehnikom vezenja (opletom) jaja. VEZENJE (opletanje nitima u boji) uskrsnih jaja jedna je od pradavnih tehnika ukrašavanja uskrsnih jaja u hrvatskim kontinentalnim krajevima, koja se do naših dana održala na užem području Đakovštine a koju članica „Družine“ Janja Cindrić nastavlja i prenosi na mlađe u obitelji ili drugima na radionicama.

Smotra crkvenog pjevanja

Misli se prvenstveno na pjevanje pod Misom = liturgijsko pjevanje; potom se misli i na pjevanje u crkvi ili izvan crkve povezano s crkvenim obredom i pučkom pobožnosti. Pokretanjem Smotre crkvenog pjevanja, željeli smo upozoriti na potrebu organiziranog i stručnog proučavanja i tumačenja crkvenih propisa u pogledu pjevanja u svetom bogoslužju. Stručne ekipe liturgičara i glazbenika bi trebale biti pokretači akcije. Riječ je o tipovima i vrstama crkvenog pjevanja, koji su se u hrvatskoj crkvenoj prošlosti gajili. To su gregorijanski koral, crkvena pučka popijevka i zborsko višeglasno pjevanje.

Međunarodna smotra folklora Susret naroda i kultura

Pod nazivom 1. susret naroda i kultura kao projekt zaživio je u Baranji (Beli Manastir) 1998. godine. Od 2005. godine završna manifestacija je u SIKIREVCIMA, a domaćini su KUD „Sloga“ i Općina Sikirevci. Održava se svake godine.

Međunarodna dječja smotra folklora Dječji susret naroda i kultura

Međunarodna smotra folklora Treći dječji susret naroda i kultura održan je 16. kolovoza 2009. u Slobodnici kod Sl. Broda. Organizatori su “Družina” i KUD “Šokica” iz Slobodnice koji je bio domaćin iste smotre od 2005. Iz Hrvatske su nastupile dječje skupine iz: Babine Grede, Bapske, Batrine, Bickog Sela, Brodskog Varoša, Slobodnice te Bernardin Smoljan iz Mostara u BiH i portugalska skupina odraslih Santa Maria de Olive iz mjesta Vila Nova de Gaja kojima je KUD Šokica uzvratio gostoprimstvo

"Druzina"/ IGF - Mi u inozemstvu

Sudjelovanje hrvatskih folklornih skupina ČLANOVA „Družine“ na festivalima u inozemstvu i u razmjeni prijateljstava:

1995: Češka Republika – KUD „Branimir“, Bošnjaci

1996: Mađarska – dječja skupina KUD „Kolo“, Donja Bebrina; Francuska - KUD „Kolo“, Donja Bebrina; Italija –KUD „Drenjanci“, Drenje; KUD „Josip Čoklić“, Rakitovica.

1997: Njemačka – KUD „Branimir“, Bošnjaci, Latvija – HKPD „Bosiljak“, Čučerje, Rumunjska – KUD „Vesela Šokadija“, Gundinci, Francuska – KUD „Zora“, Piškorevci.

1998: Italija – HKPD „Bosiljak“, Čučerje, Austrija – KUD „Drenjanci“, Drenje, Češka Republika – KUD „Vesela Šokadija“, Gundinci, Francuska – KUD „Josip Coklic“, Rakitovica, Njemačka – KUD „Mladost“, Vođinci, Rumunjska – D.I.F. „Tamburica“, Donji Vukojevac.

1999: Francuska – KUD „Vesela Šokadija“, Gundinci; KUD  „Napredak“, Podravski Podgajci, Latvija – KUD „Kolo“, Donja   Bebrina, Poljska - KUD „Josip Kozarac“, Štitar, Španjolska „Bosiljak“, Čučerje.

2000: Italija – KUD „Zora“, Piškorevci; D.I.F. „Tamburica“, Donji Vukojevac, Češka Republika – HKPD „Bosiljak“, Čučerje.

2001: Italija – HKPD „Bosiljak“, Čučerje; KUD „Kolo“, Donja Bebrina; KUD „Tomislav“, Donji Andrijevci, Njemačka – KUU „Napredak“, Podravski Podgajci, Češka Republika- KUD „Drenjanci“, Drenje, Rumunjska – KUD „Ivan Goran Kovačić“, Beravci.

2002: Francuska – HKPD „Bosiljak”, Čučerje; KUD „Šubić-Zrinski”, Petrijevci, KUD „Drenjanci”, Drenje, Italija – KUD „Vesela Šokadija”, Koritna, Latvija – KUU „Napredak”, Podravski Podgajci, Španjolska – KUD „Mijat Stojanović“, Babina Greda.

2003: Bosna i Hercegovina – KUD „Šokadija”, Batrina, Francuska – KUD „Josip Kozarac”, Štitar, Grčka – KUD „Vesela Šokadija”, Gundinci, Italija – KUU „Napredak”, Podravski Podgajci, KUD  „Šokadija”, Strizivojna, Njemačka – KUD „Ivan Goran Kovačicć“, Beravci, Švicarska – KUD „Kolo”, Donja Bebrina.

2004: Francuska – KUD „Vesela Šokadija”, Donji Andrijevci; KUD  „Šokadija”, Batrina; KUD „Šokica”, Slobodnica, Italija – „D.I.F. dječja skupina”, Koprivnicki Ivanec; KUD „Mijat Stojanović“, Babina Greda, Latvija – KUD „Sloga”, Sikirevci, Makedonija – KUD „Vesela  Šokadija” Gundinci, Poljska – KUD „Šokadija”, Šumeće,  Češka Republika – KUU „Napredak”, Podravski Podgajci.

2005: Austrija – KUD „Slavuj”, Bukevje, Francuska – KUD „Podvinje”, Podvinje, Italija – KUD „Ante Zaninović”, Kaštel Kambelovac, Latvija – KUD „Ivan Vitez Trnski”, Novigrad Podravski, Portugal – HKUD „Prigorec”, Markuševec, Rumunjska – KUD „Šokadija”, Šumeće; KUD „Šokadija”, Batrina; KUU „Napredak”, Podravski Podgajci; KUD „Mijat Stojanović“ dječja skupina, Babina Greda; KUD „Tomislav”,  Donji Andrijevci.

2006: Austrija – KUD „Mijat Stojanović“, Babina Greda; Francuska – KUD „Kristal-Sladorana”, Županja, Grčka – KUU „Napredak”,  Podravski Podgajci; Italija – KUD „Šokadija”, Batrina; KUD „Branimir”, Bošnjaci; KUD „Kloštar”, Kloštar Ivanić; Poljska – dječja skupina KUD „Sloga”, Sikirevci; Rumunjska – KUD „Šokica”, Slobodnica; HKUD „Prigorec”, Markuševec; KUD „Eugen Kumičić“, Sl. Brod.

2007: Bosna i Hercegovina – KUD „Sloga”, Sikirevci; Francuska – KUD „Slavuj”, Bukevje; HKUD “Prigorec”, Markuševec; HSPD „Podgorac“, Gračani; KUD „Kloštar”, Kloštar Ivanić; KUU  „Napredak”,  Podravski Podgajci; Italija – KUD „Nevijana”, Neviđane, o. Pašman; HFD „Sesvećice“, Podravske Sesvete; Poljska – KUD „Župa Bagalović“, Krvavac; KUD „Nevijana”, Neviđane, o. Pašman; KUD „Šokica”, Slobodnica.

2008: Francuska – KUD „Šokadija”, Batrina; Italija – HSPD „Podgorac”, Gračani; KUU „Napredak”, Podravski Podgajci; KUD „Šokica“, Slobodnica; Poljska – HKPD „Bosiljak“, Čučerje; KUD „Staro Brestje”, Staro Brestje; Češka Republika – KUD „Kamen”, Sirač; „Udruga roditelja i prijatelja djece SRCE” Donja Bistra;  Rumunjska – KUD „Nevijana”, Neviđane o. Pašman; KUD „Ivan Vitez Trnski”, Novigrad Podravski; Slovenija – HKUD „Prigorec”, Markuševec. 

2009: Češka Republika – KUD „Nevijana”, Neviđane, o. Pašman; Francuska – KUD  „Bratinečko srce”, Bratina/Pisarovina; Grčka – KUD „Kamen”, Sirač; Italija – „Udruga roditelja i prijatelja djece SRCE”, Donja Bistra; Portugal – KUU „Napredak“, Podravski Podgajci, KUD „Šokica“, Slobodnica;  Rumunjska – KUU „Nikola Šubić Zrinski”, Petrijevci. 

2010: Bosna i Hercegovina – KUD „Sloga”, Sikirevci; Češka Republika – KUD „Mijat Stojanović“, Babina Greda; Francuska – KUD „Zrinski“, Brodski Stupnik, KUD „Župa Bagalović“, Krvavac; Mađarska – HKUD  „Prigorec”, Markuševec; Italija – KUU „Napredak“, Podravski Podgajci, Makedonija – KUD „Nevijana”, Neviđane, o. Pašman; Poljska – KUD „Kamen”, Sirač; KUD „Josip Čoklić“,  Rakitovica; Rumunjska – KUD „Bratinečko srce”, Bratina/Pisarovina. 

2011: Češka Republika – KUD Kolo“, Nard; KUD „Sloga“, Sikirevci, Mađarska – KUD „Zrinski“, Brodski Stupnik; KUD „Vila Velebita“, Požega, Italija – KUD „Bratinečko srce”, Bratina/Pisarovina;  KUD „Nevijana”, Neviđane, o. Pašman; Poljska – KUD „Mijat Stojanović“, Babina Greda, Turska – KUU „Napredak”, Podravski Podgajci.

2012: Bugarska – KUD „Vesela Šokadija“, Gundinci, KUU „Napredak“, Podravski Podgajci; Francuska – KUD „Zrinski” Brodski Stupnik, KUD „Nevijana” Neviđane, o. Pašman, KUD „Sloga” Sikirevci, KUD „Kloštar”, Kloštar Ivanić; Mađarska – HKUD „Lahor”, Daruvar, Italija – Članovi Udruge Zdenčina 1562 i KUD-a Desinec; Litva – KUD „Bratinečko Srce“, Bratina/Pisarovina.

Hrvatska u Francuskoj - Croatia/France

Participation of the Croatian folk groups at the festivals abroad and exchanges of friendship: CROATIA in FRANCE

1996: - KUD Kolo, Donja Bebrina

1997: - KUD Zora, Piškorevci – Međunarodni festival folklora, GAP (vodič MANDA SVIRAC)

1998: - KUD Josip Coklic, Rakitovica - Međunarodni festival folklora, MONTREAL d’AUDE

1999: - KUD Vesela Sokadija, Gundinci
KUU Napredak, Podravski Podgajci – Međunarodni festival folklora, MONTRÉJEAU (vodič MANDA SVIRAC)

2002: – HKPD Bosiljak, Čučerje - Međunarodni festival folklora, MONTREAL d’AUDE
KUD Šubić-Zrinski, Petrijevci, Međunarodni festival folklora, MONTRÉJEAU
KUD Drenjanci, Drenje – bilateralna razmjena s folkl. Skupinom „Les pastourelles de Campan”, CAMPAN i Festival Fête des Mariolles, Campan (Pireneji)

2003: - KUD Josip Kozarac, Štitar

2004: – KUD Vesela Šokadija, Donji Andrijevci Međunarodni festival folklora, MONTRÉJEAU (vodič MANDA SVIRAC)
KUD Šokadija, Batrina Chalon Sur Saone, kao gosti društva LA COTE CHALONNAISE.
KUD Šokica, Slobodnica – Montbrison, Fédération amicale folklorique nationale

2005: - KUD Podvinje, Podvinje - Batégails de Saintonge de Saujon

2006: – KUD Kristal-Sladorana, Županja – Tournus/ Fédération Amicale Folklorique Nationale et de la fédération de Bourgogne

2007: – KUD Slavuj, Bukevje –DES FETES DU GRAND FENETRA, Toulouse
HKUD Prigorec, Markuševec – Međunarodni festival folklora u Marseilleu i Avignonu.
HSPD Podgorac Gračani
KUD Kloštar, Kloštar Ivanić Les Maïnatges de Montréal, MONTREAL d’AUDE
KUU Napredak, Podravski Podgajci – VITROLLES, Aix – en – Provence,

2008. - KUD Šokadija, Batrina – MONTBRISON - Loire

2009. - KUD Bratinečko srce, Bratina/Pisarovina – Na festivalu u Saujonu

2010. – KUD Zrinski, Brodski Stupnik - Voiron
KUD Župa Bagalović, Krvavac - DES FETES DU GRAND FENETRA, Toulouse (Vodiči Ivana Hrastovec i Tamara Kišiček, studentice etnologije i kulturne antropologije i francuskog jezika)

2012. - KUD Zrinski Brodski Stupnik - DES FETES DU GRAND FENETRA, Toulouse (Vodič Tamara Kišiček, mag. etnologije i kulturne antropologije i francuskog jezika i književnosti)
KUD Nevijana Neviđane, o. Pašman + Martina Mišetić, studentica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu imala predavanje - Congrès des Jeunes Folkloristes Européens—Metz 2012 / organisé par Confédération Nationale des Groupes Folkloriques Français (C.N.G.F.F) et Union Internationale
des Fédérations de Groupes Folkloriques (I.G.F.), tema Kongresa: Pourquoi les jeunes font-ils du folklore en Europe en 2012?
KUD Sloga Sikirevci – bilateralna razmjena s folkl. Skupinom „Les pastourelles de Campan”, CAMPAN Festival Fête des Mariolles, Campan (Pireneji)
KUD Kloštar Kloštar Ivanić - 36. međunarodni festival folklora, Domfront (61) Normandija.

Oscari
Aktivnost

Prvi Oscar 2008. Dobitnica Dr. sc. Manda Svirac

Drugi Oscar 2011. Dobitnik Pavao Vilhelm

Treći Oscar 2012. Dobitnik Ante Kordun

Pogledajte galeriju slika svih Oscara