Hrvatski English
Novosti
2021. Skupština DRUŽINE i Program rada

 Godišnja skupština „ Družine“- čuvara tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga, Zagreb održana je 13. ožujka 2021. godine u Vrbici, općina Semeljci u Domu Dobrovoljnog vatrogasnog društva s početkom u 15:00 sati u okviru I. spomenara Josipu Jerkoviću. Po završetku Skupštine i nakon predavanja Tene Babić Sesar (Osobitosti slavonskoga dijalekta u Narodnim  pjesmama iz Gorjana i Potnjana) i dr. sc. Marije Raguž (Počimajla – specifikum slavonske tradicijske kulture) razvila se bogata diskusija i zaključci kako treba nastaviti javnosti približavati teme koje su tradicijskog značenja a zanimljive za javnost i za proučavanje. Potom je bila sveta misa za pokojnog J. Jerkovića i nakon mise ŽPS „Družine“ Vođinačke počimajle otpjevale su korizmenu pjesmu i sv. Josipu a reakcija domaćih pjevača bila je vrlo pozitivna. Na kraju predsjednica je uručila Zahvalnice predavačima, pjevačima, Općini, župi i DVD-u te posebno Đuri Kovačeviću, predsjedniku na iskrenoj i jako dobroj suradnji te bogatoj  večeri za sve sudionike.

·         Prijedlog Programa za 2021.:

Uz potporu Ministarstva kulture predloženi projekti su Međunarodna smotra 24. susret naroda i kultura zajedno sa sadržajem 22. smotre crkvenog pjevanja (župnik iz Vođinaca prihvatio datum 22. kolovoza). Kao i do sada program RADIONICA umijeća opletanja uskrsnih jaja u okviru također Dana europske baštine. Jednu smo radionicu već odradili u Centru AMADEA u Đakovu na njihov poziv u veljači.

Predviđena je suradnja sa Županjom na prijedlog mr. sc. Janje Juzbašić i poziva jednu domaću ili stranu skupinu na manifestaciju Konjanske vatre u svibnju ili lipnju.

Kao i do ovih godina, radionicama se želimo uključiti u program  Dana europske baštine koju organizira Ministarstvo kulture u rujnu i listopadu. Novost je program Prvi spomenar Josipu Jerkoviću dogovoren na inicijativu predsjednice M. Svirac s izv. prof. dr. sc. Berislavom Jerkovićem sa Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku o prvoj godišnjici smrti (26. veljače 2020.), ali na datum rođenja 13. ožujka 1938. u Vrbici.  On je više godina aktivno sudjelovao u organizaciji Smotre crkvenog pjevanja koju organizira „Družina“ od 2000. i s M. Svirac je pokrenuo, dao Osnovne propozicije po kojima „Družina“ i danas djeluje. Za taj program dogovor je uslijedio s predsjednikom Općine Semeljci, s ravnateljicom Škole, sa župnikom i predsjednikom DVD Vrbica. Svi su program prihvatili i nadamo se nastavku i u budućnosti.


Manda Svirac | 02.03.2020.
Sve novosti