Družina - čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga - Udruge članovi
Hrvatski English
Vođinačke počimajle
aktivnosti

Eva MAROŠEVIĆ, J.J. Strossmayera 202
32283 VođinciU želji da se ne zaborave crkvene pjesme koje su se rado pjevale u Vođincima u drugoj polovini 20. stoljeća, okupile su se još žive  počimajle, otpevajle, odgudajle (naziv za prvu koja počinje, drugu njoj s desne strane koja pjeva prvi glas i treća je s lijeve strane koja prati, gudi), koje su uglavnom pjevale a cappella (bez glazbene pratnje). To su: Eva Novalić (r. Svirac), Eva Kovandžić (r. Slamnjaković), Kata Đurđević (r. Jergović), Marica Jakobović (r. Solarević), Eva Marošević (r. Gogoljak). Ostale članice su se priključile 2008. pri osnivanju udruge kao podupirajućeg člana „Družine“- čuvara tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga iz Zagreba. Među njima ima mladih članova koje će u kontinuitetu prenositi crkvenu pjesmu, ali uz to i nošnje i druge običaje mjesta Vođinaca.

Zadaća je Počimajli organizirano prenositi znanje i iskustvo. To znači nastojati baštinu očuvati uz pomoć stručnih osoba. Stručna savjetnica je dr. sc. Manda Svirac, predsjednica „Družine“, Vođinka po rođenju, počimajla od 1955. do 1965., orguljašica  i voditeljica vođinačkih dječjih i odraslih zborova, te etnologinja zaposlena na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 1976.do umirovljenja 2011. godine.

 

Osim uključenja u domaća crkvena ili društvena događanja, pjevaju na smotrama crkvenog pjevanja i na onima koje imaju međunarodni karakter.

 - Nastupali su u Sikirevcima (2008.) u okviru međunarodne smotre folklora pod nazivom 11. susret naroda i kultura, a u sadržaju Smotra crkvenog pjevanja.

- u Čučerju kod Zagreba (2009.) na Skupštini „Družine“ u nošnji s pjevanjem korizmenih pjesama i sv. Josipu, u Rakitovici 2010. također na Skupštini „Družine“, na svečanosti predaje Zastave identiteta „Družini“ 2011. u Babinoj Gredi (i Vinkovcima), kod blagoslova kipa i kapelice Gospe Lurdske 2012. u Vođincima na misi i u procesiji.

 

Povratak na: Popis udruga članova