Družina - čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga - Udruge članovi
Hrvatski English
KUD Sloga Sikirevci
aktivnosti

Ljudevita Gaja bb
35224 Sikirevci


KUD „Sloga” Sikirevci društvo je koje okuplja djecu i mladež, studente, djelatnike i ostale građane u kulturno djelovanje po sekcijama unutar društva. Cilj KUD-a „Sloga“ je, kroz djecu i mladež, očuvati izvorni folklor, tradiciju i bogate narode običaje u Sikirevcima.
Hrvatsko pjevačko društvo je osnovano 1906. godine, a 1928. godine Dobrovoljno vatrogasno društvo u okviru kojega je njegovana tamburaška glazba i narodni plesovi. Prvi organizirani nastup folklorne skupine s imenom „Hrvatska mladež“ bio je 1939. godine. Nakon višegodišnje stanke, 1971.godine, u organizaciji Matice hrvatske, osnovana je folklorna sekcija koja je djelovala nekoliko mjeseci. Na temelju tih tradicija 1975. godine osnovano je Kulturno umjetničko društvo „Sloga”.
Napornim radom i programom privučen je veliki broj mladih, ali i velik je broj djece školskog i predškolskog uzrasta koji su uključeni u aktivnosti društva.
KUD je sudionik svih većih međunarodnih smotri folklora kao što su MSF Zagreb, Ðakovački vezovi, Brodsko kolo, Kolo na Gaju , Vinkovačkih jeseni i dr. Uspostavili su prijateljsku suradnju i međusobno druženje s mnogobrojnim KUD-ovima širom Hrvatske . U suradnji sa smotrom Brodsko kolo u Sikirevcima organiziraju i smotru pod nazivom Sikirevačka poredovnica koja se održava svake godine sredinom mjeseca siječnja s temom -  život kakav je nekada bio. Na Smotri nastupaju brojne skupine koje izvode igrokaze i razne zabavne prikaze iz života seljaka u prijašnje doba.
Okupljanjem mladih u pokladno vrijeme morali su se platiti svirači koji su svirali odnosno predvodili „kolo“. Kolo se pretežno održavalo u privatnim većim sobama, a kasnije u Vatrogasnom domu. Kada se održavalo kolo po sobama išlo se po redu, s kuće na kuću. Svaka mlada osoba bila je dužna platiti za svirače ako hoće sudjelovati u kolu. Takav način zabave zvao se poredovnica i po tome je smotra Sikirevačka poredovnica dobila ime.
Osim ove smotre u Sikirevcima se već petu godinu za redom održava i Smotra naroda i kultura koja se organizira u suradnji s Družinom-čuvarima hrvatske baštine na koju dolaze brojne skupine iz Hrvatske, ali i inozemstva - Italije, Španjolske, Francuske, Poljske i drugih europskih zemalja.
Od međunarodnih nastupa bilježe nastup na Smotri folklora u Vitezu (BiH), sudjelovanje na Danima kosidbe na Kupresu, gostovanja kod naših sunarodnjaka u Austriji i Švedskoj, te u Poljskoj i Latviji.

Povratak na: Popis udruga članova