Družina - čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga - Udruge članovi
Hrvatski English
KUD NEVIJANA
aktivnosti

Neviđane 84
23264 NEVIĐANE , o. Pašman
Web: http://www.facebook.com/kud.nevijana


Kulturno umjetničko društvo “Nevijana”, Neviđane, otok Pašman, prvo je društvo osnovano na otoku Pašmanu 1997. godine. Danas je to najaktivnija folklorna skupina na otoku koja broji oko 30-tak članova u kojem plešu mještani iz pet mjesta s otoka Pašmana i to iz mjesta Neviđane, Mrljane, Pašman, Banj i Kraj.

Članovi folklorne skupine rade na očuvanju izvornih pjesama i plesova otoka Pašmana, samog mjesta Neviđane, te pjesama i plesova dinarskog i jadranskog područja i to pod stručnim vodstvom prof Jordanka Miloša i gosp. Marka Jurkovića.

Rekonstrukciju narodne nošnje učinili su uz pomoć magistrice Jasenke Lulić- Štorić, kustosice Etnološkog narodnog muzeja u Zadru, a na temelju originalne slike iz 1918. do 1920. godine. Nošnja se sastoji od pet glavnih dijelova: fuštana sfaldanog s oplečom, košulje, buštine, travese i faljka. Osim toga ispod fuštana nosila su se krila ili podsuknja s oplečom, a na nogama štamene (pletene) kalcete i crive. Kroz proteklo razdoblje sudjelovali su na niz smotri diljem domovine, na nekima i po nekoliko puta. Gostovali su na ‘’Međunarodnoj smotri folklora’’ u Zagrebu, na svežupanijskoj smotri folklora Nova Gradiška, smotri folklora “Lidas” u Pleternici, na Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima, svake godine od kad postoje nastupaju na smotri folklora Dalmacije “Na Neretvu misečina pala” u Metkoviću, na smotri folklora u Betini, Zadarskoj županijskoj smotri u Polači, te na otočnoj smotri u Dobropoljani na otoku Pašmanu. Od 2005. godine članovi su udruge ''Družina – čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga'', članice Međunarodne unije folklornih skupina i kao takvi započeli su druženja s folklornim družinama iz Europe, te nastupali u Češkoj, Italiji, Poljskoj, Rumunjskoj.

Povratak na: Popis udruga članova