Hrvatski English
Novosti
DANI EUROPSKE BAŠTINE 2017.

  Na poziv Ministarstva kulture RH, Družina - čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga Zagreb je uključena u program Dana europske baštine 2017. godine sa  sadržajima u VOĐINCIMA kod Vinkovaca pod nazivom IGRE NA BEDENKU: Nedjelja, 1. listopada 2017.

 Program: Dvorana KUD-a "Mladost" Vođinci
15 s Okrugli stol VOĐINCI, IGRE NA BEDENKU - projekt zaštite, očuvanja i promocije kulturne nematerijalne baštine vezan za prirodu;
16 s Vođinački napjevi korizmenog i uskrsnog vremena, sudjeluju Vođinačke počimajle; 
Na Bedenku - livada usred sela
17 s Dječje igre - Dječja skupina KUD-a "Mladost" Vođinci;
17:30 s povorka djece i sudionika Okruglog stola do župne crkve;
18 s - euharistijsko slavlje i pjevanje litanija Blažene Djevice Marije - napjevi iz vođinačke  pjesmarice objavljene 2016. godine.

O igrama i zabavama djece, djevojaka i mladića u preduskrsno vrijeme kroz korizmu, o Uskrsu, ali i cijele godine, sjećanja potvrđuju da je tako bilo od davnina. U Vođincima se zabavljalo na otvorenom prostoru uvijek na Bedenku, tj. na livadi usred sela na kojoj dominiraju veliki križ i kesten. Igre su istražene i prvi puta objavljene 1982. godine zajedno s napjevima (usp. Manda Svirac, „Igre na Bedenku“, Đakovački vezovi, Prigodna revija, Đakovo, 6-7 i dr.). U suvremenim uvjetima, a na prijedlog Vođinke, dr. sc. Mande Svirac, koja se u mladosti na isti način zabavljala, 1997. godine započela je manifestacija pod tim nazivom i do danas se odvija na istoj livadi redovito krajem lipnja kako bi se obilježio kraj školske godine. „Kada sam na Prvim igrama djecu zamolila da mi obećaju kako će čuvati taj prostor i neće prirodnu livadu dati pretvoriti u nešto drugo, hrabro su obećali, jednoglasno kako to samo djeca znaju. Na II. igrama 1998. su obećali da će oni, kada odrastu, ovu manifestaciju u prirodi organizirati za drugu djecu“. O njoj danas vodi brigu KUD „Mladost“ Vođinci i na taj način se potvrđuje jedinstvo znanja, prostora i vremena što svjedoči o prilagodbi potrebama novog vremena.

dr. sc. Manda Svirac


Manda Svirac | 26.09.2017.
Sve novosti