Hrvatski English
Novosti
O izložbama i radionicama iz medija - prenosimo

  Objavljeno 24. ožujka, 2023.https://www.glas-slavonije.hr/518676/4/Ukrasavali-uskrsna-jaja-tehnikom-opleta

DRENOVCI - U Drenovcima je održana radionica “Umijeće ukrašavanja uskrsnih jaja opletom” u organizaciji udruge “Družina” – čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga i Muzeja Cvelferije. O toj je tehnici - opletanju nitima u boji, koja je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, govorila dr. sc. Marija Raguž, a Janja Cindrić pokazala je kako se ona izvodi. M.L.O.

https://www.glas-slavonije.hr/518848/4/Izlozbe-Od-Cvjetnice-do-Uskrsa-i-pisanica-saranih-svim-tehnikama-i-motivima

https://djos.hr/izlozba-od-cvjetnice-do-uskrsa/

https://ika.hkm.hr/novosti/izlozba-od-cvjetnice-do-uskrsa-2/#Manda Svirac | 14.04.2023.
Izložba \"Od Cvjetnice do Uskrsa\" i radionica ukrašavanja uskrsnih jaja u Županji vezom

  U Kulturno-pastoralnom centru „Blaženi Alojzije Stepinac“ Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji u subotu, 25. ožujka 2023. bila je postavljena etnografska izložba Od Cvjetnice do Uskrsa. Izloženi predmeti su: grančice za Cvjetnicu iz Hrvatske, Poljske i Španjolske, čegrtaljkeuskrsna jaja ukrašena raznim tehnikama iz Hrvatske, Slovačke, Češke, Poljske, Ukrajine, Rumunjske, Mađarske, BiH. Prilozi za uskrsni stol, košare za blagoslov hrane i nošnja su iz županjskog kraja. Slike sa sadržajima za Cvjetnicu i Veliki tjedan su iz fototeke „Družine“ iz Zagreba i Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber iz Županje. Ponuđena je također literatura o uskrsnim običajima – izbor. U sklopu izložbe Misijska skupina i djelatnice Caritasa Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji izložili su ukrašena jaja nastala u posljednjih dvadesetak godina u okviru radionica u Župi. Glazbeni korizmeni program predstavila je ŽPS Bošnjačke snaše KUD-a „Branimir“ iz Bošnjaka pučkim napjevima  Ajd urani Jelo, rano u nedilju, vita Jelo i Šetala se, šetala Majka Djeva Marija. Otvorenju izložbe prethodila je radionica vezenja jaja, također održana u prostoru Pastoralnog centra. Broj polaznika bio je velik, preko 20 osoba. Najveći broj polaznika bila su djeca osnovnoškolskog uzrasta.


Manda Svirac | 14.04.2023.
Izložbe \"Od Cvjetnice do Uskrsa\" u Slavonskom Kobašu

   Etnografska izložba „Od Cvjetnice do Uskrsa“ bila je postavljena 18. ožujka 2023. u Slavonskom Kobašu u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske Slavonski Kobaš. Prije izložbe provedeno je terensko istraživanje o korizmenim i uskrsnim običajima u Slavonskom Kobašu. Kazivačice su bile Kristina Pavlović – Krišta i Eva Čuletić. Izložba je bila postavljena u vjeronaučnoj dvorani u dvorištu Župnoga dvora u Slavonskom Kobašu. Osim zbirke "Družine", postavljeni su predmeti iz Slavonskoga Kobaša – odjevni predmeti kakvi su se nosili u korizmi i na Uskrs, kao i hrana karakteristična za to vrijeme u tradiciji Kobaša. Prije otvorenja izložbe održana je radionica ukrašavanja uskrsnih jaja vezom, opletom u Vatrogasnom domu u Sl. Kobašu, kao i koncert korizmenih napjeva tamburaškog ansambla i crkvenih pjevača iz Župe dubrovačke u župnoj crkvi. Radionica i koncert bili su iznimno posjećeni, a to je vrijedilo i za otvorenje izložbe. 

Manda Svirac | 14.04.2023.
VOĐINCI 25. susret naroda i kultura i 23. smotra crkvenoga pjevanja

Program - nedjelja, 21. kolovoza 2022.

17 sati - povorka folklornih skupina i nastupi na Bedenku, na livadi usred sela. U slučaju kiše, program je u dvorani DVD-a u Radićevoj ulici.
19 sati - sv. misa i smotra crkvenog pjevanja u župnoj crkvi Kraljice sv. Krunice.
Radujemo se vašem dolasku i druženju u Vođincima.

Manda Svirac | 18.08.2022.
Korizmeni susret pjevačkih skupina u Vrbici

 U organizaciji  DRUŽINE i potporu Općine Semeljci i Župnog ureda u župnoj crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije u Vrbici u nedjelju, 20. ožujka 2022., nakon večernje sv. mise održan je korizmeni koncert. Ženska pjevačka skupina KUD-a Vesela Šokadija iz Gundinaca nastupila je s korizmenim napjevima, potom je ženska pjevačka skupina Jurjevčanke Matice slovačke iz Jurjevca Punitovačkog  izvela crkvene napjeve na slovačkom jeziku. Na kraju je nastupila Tamburaška škola KUD-a Hrvatska Čitaonica iz Đakovačkih Selaca s pjevanjem i recitalom Uranile tri  Marije, uz tamburašku pratnju, što se nekad pjevalo u Vrbici i Đurđancima, pa  i šire. Ovim javnim nastupom Družina je započela obilježavanje 30. obljetnice uspješnog djelovanja u Hrvatskoj i u inozemstvu. 


Manda Svirac | 23.03.2022.
Obilježavanje 30. obljetnice \"Družine\"

  Poštovani, Sretan Božić i sve po njemu!
Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način doprinijeli radu DRUŽINE u 2021. godini. Među njima valja istaknuti: dr. sc. Mariju Raguž, dr. sc. Mirelu Hrovatin,Tenu Babić Sesar, Evu Marošević, Janju Cindrić kao i donatore iz Vinkovaca Mijakoviće i gđu Boženu iz Zagreba koja nas uvijek prati i pritom pomaže, daruje. Od skupina je KUD SLAVUJ sudjelovao na 24. susretu naroda i kultura i 22. smotri crkvenog pjevanja kao i Općini Vođinci i načelniku Martinu Kordiću koji nas kao domaćin uvijek lijepo ugosti.

U novoj 2022. obilježavamo 30. obljetnicu DRUŽINE.  Sadržaji će se odvijali tijekom godine kao i do sada, ali: svečana sjednica, okrugli stol, scenski nastupi i izložba su dogovoreni za početak svibnja u Županji. Dr. sc. Marija Raguž je koordinatorica  programa (prijave na mob. 0915601414). Ljubazno molimo da nas obogatite nekim drugim  prijedlozima, ali i darovima, donacijama ili sponzorima. Unaprijed zahvaljujemo.

Srdačno svima

M. Svirac

Manda Svirac | 03.01.2022.
DANI EUROPSKE BAŠTINE

Družina u suradnji s KUD-om Hrvatska čitaonica Selci Đakovački  poziva na edukativnu radionicu UMIJEĆE UKRAŠAVANJA USKRSNIH JAJA OPLETOM koja će se održati u subotu, 
16. 10. 2021., u 15:00 radionica za djecu
                       u 17:00 radionica za odrasle
Mjesni dom, Ulica bana Josipa Jelačića 1, Selci Đakovački

Dodatne informacije i prijave putem e-pošte na broj 098/935-8734 (Evica Šerfezi)
    Pozivamo i na otvorenje zložbe OD CVJETNICE DO USKRSA, autorice dr. sc. Marije Raguž, etnologinje u 17 sati. 
Dođite i naučite hrvatsku zaštićenu tehniku ukrašavanja uskrsnih jaja i prenesite na mlađe. Veselimo se Vašem dolasku!

Manda Svirac | 14.10.2021.
Dani EUROPSKE BAŠTINE

 Družina u suradnji s KUD-om Hrvatska čitaonica Selci Đakovački  poziva na edukativnu radionicu UMIJEĆE UKRAŠAVANJA USKRSNIH JAJA OPLETOM koja će se održati u subotu, 

16. 10. 2021., u 15:00 radionica za djecu
                       u 17:00 radionica za odrasle
Mjesni dom, Ulica bana Josipa Jelačića 1, Selci Đakovački

Dodatne informacije i prijave putem e-pošte na broj 098/935-8734 (Evica Šerfezi)
    Pozivamo i na otvorenje zložbe OD CVJETNICE DO USKRSA, autorice dr. sc. Marije Raguž, etnologinje u 17 sati. 
Dođite i naučite hrvatsku zaštićenu tehniku ukrašavanja uskrsnih jaja i prenesite na mlađe. Veselimo se Vašem dolasku!Manda Svirac | 14.10.2021.
Međunarodna smotra folklora 24. SUSRET NARODA I KULTURA

 Od 1998. godine „Družina“ organizira međunarodnu smotru folklora Susret naroda i kultura, od 2000. Smotru crkvenog pjevanja (pučko, gregorijansko i zborsko). Zapjevajmo danas je vođinačka crkvena pjesmarica s tekstom i notnim zapisima nastala 2016. nakon snimanja tri nosača zvuka...

VOĐINCI – p r o g r a m 2021.
Subota, 21. kolovoza  - dvorana DVD, Braće Radića 61
17 sati 
 Scenski program  - Dječja skupina KUD-a „Mladost“ Vođinci,
Predstavljanje  knjige Rječnik vođinačkoga govoraautorica dr. sc. Manda Svirac. O knjizi govore: dr. sc. Marija Raguž, recenzentica, Tena Babić Sesar, prof., urednica, Dr. sc. Manda Svirac, autorica. Svoje stihove na vođinačkom govoru predstavlja Eva Marošević.

Nedjelja, 22. kolovoza 17:00 - Povorka sudionika od dvorane DVD do livade Bedenak usred sela.

Igre na Bedenku - Nastupi: Dječja skupina KUD-a “Mladost” Vođinci, KUD “Slavuj” Bukevje, Matica slovačka Jurjevac Punitovački, ŽPS „Jurjevčanke”, Tamburaška škola KUD-a, „Hrvatska čitaonica“ Selci Đakovački. 

Igraonica: Plešite s nama

19:00  -  sv. misa i 22. smotra crkvenog pjevanja, župna crkva Kraljice sv. Krunice. Pjevaju  ŽPS KUD-a “Slavuj” Bukevje, Zbor sestara sv. Križa Đakovo, ŽPS „Jurjevčanke“ Matica Slovačka  Jurjevac Punitovački.


Manda Svirac | 17.08.2021.
Međunarodna smotra 23. SUSRET NARODA I KULTURA

  U okviru 23. susreta naroda i kultura u subotu, 22. kolovoza 2020. u ŽUPANJI će u Crkvi na otvorenom Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja scenski program pokazati Ženska skupina JEDNOŠĆ iz mjesta Kasinka Mala iz Poljske.

U nedjelju, u VOĐINCIMA folklorni program Igre na Bedenku počinje u 17 sati (Poljska, Hrvatska). Program 21. smotre crkvenog pjevanja Nek\'ti sad pjevaju s nama svi anđeli neba je u 18:30 u crkvi Kraljice svete Krunice. Pjevaju: Članovi crkvenog zbora Jednošć iz Poljske, članovi skupine Agape iz Vinkovaca, Tamburaška škola KUD-a Hrvatska čitaonica iz Đakovačkih Selaca, Vokalni sastav Art Voice, Stari Mikanovci, Mješoviti župni zbor Josip Vallinger, Vrpolje.
Uz predavanje o prof. mr. art. Josipu Jerkoviću i njegovom značenju za Župu Kraljice sv. Krunice u Vođincima, bit će postavljena izložba Nek\'ti sad pjevaju. Ulaz slobodan!

Manda Svirac | 19.08.2020.
2021. Skupština DRUŽINE i Program rada

 Godišnja skupština „ Družine“- čuvara tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga, Zagreb održana je 13. ožujka 2021. godine u Vrbici, općina Semeljci u Domu Dobrovoljnog vatrogasnog društva s početkom u 15:00 sati u okviru I. spomenara Josipu Jerkoviću. Po završetku Skupštine i nakon predavanja Tene Babić Sesar (Osobitosti slavonskoga dijalekta u Narodnim  pjesmama iz Gorjana i Potnjana) i dr. sc. Marije Raguž (Počimajla – specifikum slavonske tradicijske kulture) razvila se bogata diskusija i zaključci kako treba nastaviti javnosti približavati teme koje su tradicijskog značenja a zanimljive za javnost i za proučavanje. Potom je bila sveta misa za pokojnog J. Jerkovića i nakon mise ŽPS „Družine“ Vođinačke počimajle otpjevale su korizmenu pjesmu i sv. Josipu a reakcija domaćih pjevača bila je vrlo pozitivna. Na kraju predsjednica je uručila Zahvalnice predavačima, pjevačima, Općini, župi i DVD-u te posebno Đuri Kovačeviću, predsjedniku na iskrenoj i jako dobroj suradnji te bogatoj  večeri za sve sudionike.

·         Prijedlog Programa za 2021.:

Uz potporu Ministarstva kulture predloženi projekti su Međunarodna smotra 24. susret naroda i kultura zajedno sa sadržajem 22. smotre crkvenog pjevanja (župnik iz Vođinaca prihvatio datum 22. kolovoza). Kao i do sada program RADIONICA umijeća opletanja uskrsnih jaja u okviru također Dana europske baštine. Jednu smo radionicu već odradili u Centru AMADEA u Đakovu na njihov poziv u veljači.

Predviđena je suradnja sa Županjom na prijedlog mr. sc. Janje Juzbašić i poziva jednu domaću ili stranu skupinu na manifestaciju Konjanske vatre u svibnju ili lipnju.

Kao i do ovih godina, radionicama se želimo uključiti u program  Dana europske baštine koju organizira Ministarstvo kulture u rujnu i listopadu. Novost je program Prvi spomenar Josipu Jerkoviću dogovoren na inicijativu predsjednice M. Svirac s izv. prof. dr. sc. Berislavom Jerkovićem sa Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku o prvoj godišnjici smrti (26. veljače 2020.), ali na datum rođenja 13. ožujka 1938. u Vrbici.  On je više godina aktivno sudjelovao u organizaciji Smotre crkvenog pjevanja koju organizira „Družina“ od 2000. i s M. Svirac je pokrenuo, dao Osnovne propozicije po kojima „Družina“ i danas djeluje. Za taj program dogovor je uslijedio s predsjednikom Općine Semeljci, s ravnateljicom Škole, sa župnikom i predsjednikom DVD Vrbica. Svi su program prihvatili i nadamo se nastavku i u budućnosti.


Manda Svirac | 02.03.2020.
Dani europske baštine 2019. - sudjelovanje

  Družina u listopadu poziva 


1. na edukacijsku radionicu UMIJEĆE UKRAŠAVANJA USKRSNIH JAJA OPLETOM koja će se održati u četvrtak, 3. listopada 2019. od 16:00 - 18:00 sati, Hrvatski dom, Bana J. Jelačića 5a u BOGDANOVCIMA kod Vukovara. Na radionici će nositelj i demonstrator Mario Kiš demonstrirati ukrašavanje uskrsnih jaja opletom. Od 2013. godine ta je tehnika zaštićeno nematerijalno kulturno dobro u istočnoj Hrvatskoj, a Družina je nositeljem. Nju je naučio od bake Mande a za vezenje koristi pamučni konac u boji i svilenu nit, najčešće u boji hrvatske trobojnice, ali i drugih boja. Prijave na: druzina@druzina. hr ili na tkanicapp@gmail.com.

2. Folklorna manifestacija SAD IDEMO DOLE V POSAVINU u organizaciji Kud-a Slavuj Bukevje održat će se 19. listopada 2019. u Društvenom domu u Bukevju, općina Orle.To je godišnji koncert za pokazivanje običaja, plesova i umijeća kroz stihove, kako iz Posavine, tako iz drugih krajeva Hrvatske s naglaskom na važnost očuvanja identiteta i zajedničko druženje zaljubljenika baštine.Prijave: druzina@druzina.hr ili snjezana.marcijan@gmail.com

Više o događanjima može se pogledati u Brošuri Ministarstva kulture RH DANI EUROPSKE BAŠTINE 2019., str. 18.


Manda Svirac | 23.09.2019.
ZAPJEVAJMO DANAS

  U okviru 22. susreta naroda i kultura, pozivamo na završnu svečanost 20. smotru crkvenog pjevanja ZAPJEVAJMO DANAS koja će se održati u četvrtak, 22. kolovoza u 19:00 sati u Župi Kraljice sv. Krunice u Vođincima. 

Pod misom pjeva Mjješoviti zbor Josip Vallinger Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja, Vrpolje. Nakon mise uz Mješoviti zbor J. Vallinger u programu pjevaju također ŽPS KUD-a Šokadija, Batrina i ŽPS Družine Vođinačke počimajle, Vođinci. Dođite i uveličajte ovu 20. obljetnicu.

Manda Svirac | 16.08.2019.
Od Cvjetnice do Uskrsa - izložba i radionica u Bukevju

  DRUŽINA - čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga iz Zagreba u suradnji s KUD-om SLAVUJ Bukevje i uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske organizira i poziva u subotu, 13. travnja 2019. u DRUŠTVENI DOM  u BUKEVJU na Izložbu Od Cvjetnice do Uskrsa. Radionica uskrsnih jaja tehnikom opletanja počinje u 15 sati. Dođite i naučite zaštićenu tehniku ukrašavanja jaja hrvatske nematerijalne baštine.

U 17 sati je glazbeni program korizmeno-uskrsnih napjeva. Sudjeluju HSPD PODGORAC Gračani, ŽPS DRUŽINE Vođinačke počimajle Vođinci i ŽPS KUD-a SLAVUJ Bukevje.

Manda Svirac | 21.03.2019.
VOĐINCI 19. smotra crkvenog pjevanja i 10. obljetnica vođinačkih počimajli

  DRUŽINA  organizira 19. smotru crkvenog pjevanja i 10 godina  VOĐINAČKIH POČIMAJLI u suradnji sa župom Kraljice sv. Krunice i Općinom Vođinci. Za potporu zahvaljujemo Ministarstvu kulture Republike Hrvatske i dragim pojedincima, a sve pozivamo na programe:

utorak, 21. kolovoza 2018. 
17:00 sati svečana sjednica u dvorani Župe
19:00 sati otvorenje izložbe BLAŽENA DJEVICA MARIJA U HRVATSKOM PJESNIŠTVU I KALIGRAFSKI ISPIS STIHOVA - u crkvi
19:30 sati procesija sa svijećama do Kapelice Gospe Lurdske
srijeda, 22. kolovoza 2018. - BLAGDAN BDM KRALJICE SVEGA STVORENOGA - Župna crkva Kraljice sv. Krunice
19:00 sati sv. misa
19:30 sati Smotra pjevanja
Sudjeluju - Vođinačke počimajle Vođinci
               - MPS KUU-a Napredak Podravski Podgajci
               - ŽPS Gundinke KUD-a Vesela Šokadija Gundinci
Dobro došli!

                


Manda Svirac | 20.08.2018.
Međunarodna smotra folklora 21.SUSRET NARODA I KULTURA

  Međunarodna smotra folklora  21.SUSRET NARODA I KULTURA održat će se od 2. do 6. kolovoza 2018. sa sljedećim programom:

Petak, 3. kolovoza
  18 sati - ĐAKOVO, nastup Poljaka u Domu za starije i nemoćne osobe,        P.Preradovića 2a.
  19 sati - PODRAVSKI PODGAJCI, Otvorenje izložbe / Blažena Djevica Marija u hrvatskom pjesništvu / Pastoralni centar Župe sv. Martina.
Subota, 4. kolovoza - SMOTRA FOLKLORA - Podravski Podgajci
  17:30 povorka
  18:30 sv. misa u župnoj crkvi sv. Martina
  20:00 nastupi skupina 
Nedjelja, 5. kolovoza - GUNDINCI
   11:00 sv. misa i nastupi

Manda Svirac | 01.08.2018.
Izborna skupština

  Ponovljena Izborna skupština DRUŽINE - Čuvara tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga održat će se u subotu, 14. travnja 2018. u Zagrebu, Kaptol 21. Početak Skupštine je u 14 sati i ljubazno molimo sve članove koji mogu da se odazovu. Svi, bilo pješaci ili oni koji dolaze automobilom, prije ulaza u dvorište, trebaju se javiti na tel. mob. 0916114244 radi otvaranja ulaznih vrata. Dnevni red i Pripopćenje predsjednice o djelovanju u 2017. godini svi ste primili poštom ili el. poštom te ljubazno molimo da ih se pročita i zahvaljujemo. Oni koji nisu u mogućnosti nazočiti Skupštini, molimo da nam pošalju IZJAVU. 

dr. sc. Manda Svirac, predsjednica

Manda Svirac | 07.04.2018.
Radionica i Izložba

  U suradnji s KUD-om SELJAČKA SLOGA Bogdanovci, u subotu, 10. ožujka 2018. u 10 sati, pozivamo u Bogdanovce na otvorenje izložbe Od Cvjetnice do Uskrsa autorice dr. sc. Marije Raguž i cjelodnevne radionice vezenja uskrsnih jaja. Voditelj i demonstrator je Mario Kiš. U nedjelju, 11. ožujka nakon euharistijskog slavlja u 17 sati bit će koncert korizmenih napjeva iz Slavonije i Baranje na kojemu sudjeluje ŽPS Družine Vođinačke počimajle iz Vođinaca.

Veselimo se Vašem dolasku.

Manda Svirac | 01.03.2018.
Izborna skupština

  Poštovani, Pozivamo na godišnju Izbornu skupštinu \"Družine\" koja će se održati u nedjelju, 11. ožujka 2018. u Domu u GUNDINCIMA s početkom u 16 sati. Osoba za kontakt je Drago Knežević 091 463 7530. Skupština završava domjenkom koji priređuje domaćin KUD \"Vesela Šokadija\". Pozivamo na druženje a prilika je i za uplatu članarine. Veselimo se Vašem dolasku i uključenju u rad Skupštine, ali i budućeg djelovanja \"Družine\".

Manda Svirac | 24.02.2018.
Publikacija PJESME GOSPI FATIMSKOJ

  Na 24 stranice ovih je dana u nakladi Družine objavljena publikacija PJESME GOSPI FATIMSKOJ koju su priredili Josip Matker i dr. sc. Manda Svirac. Nakon Uvodne riječi, sadrži tekst o pjesmama u čast Gospi Fatimskoj, Literaturu, 14 notnih priloga i program Smotre crkvenog pjevanja održane 13. svibnja 2017. u Vođincima s popratnim slikama izvođača: Vođinačke počimajle Vođinci, Zbor Župe Uzvišenja sv. Križa Dugo Selo II - Lukarišće, Ženska pjevačka skupina KUD-a Slavuj Bukevje i Mješoviti zbor KUU Kristal-Sladorana Županja. Notni pregled odnosi se na  prvi zapis za pučko pjevanje pjesme Trinaestoga svibnja u Vođincima i Bačkom Monoštoru, prikupljeni zapis o istoj pjesmi iz Đakova i Splita (sestre sv. Križa) i zapis Dejana Bubala iz Tordinaca. Hodočasnička himna Nad fatimskim nebom dokumentirana je fatimskim izvornikom na portugalskom jeziku i njenim zapisima u hrvatskoj baštini te njezin aranžman Maria Bokuna  koji je praizveden na Smotri u Vođincima i dr.  Autorske pjesme Gospi Fatimskoj hrvatskih autora su: Premila Fatimska Gospo (o. Kamilo Kolb), tri aranžmana Fatimska Gospo autora teksta Mije Škvorca (Albe Vidaković, don Šime Marović 2006. i 2012. godine).

Publikacija A4 formata po 30 kuna može se nabaviti na adresi Družine e-poštom druzina@druzina.hr ili u Knjižari Đakovačko - osječke nadbiskupije u Đakovu.

Manda Svirac | 29.11.2017.
DANI EUROPSKE BAŠTINE 2017.

  Na poziv Ministarstva kulture RH, Družina - čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga Zagreb je uključena u program Dana europske baštine 2017. godine sa  sadržajima u VOĐINCIMA kod Vinkovaca pod nazivom IGRE NA BEDENKU: Nedjelja, 1. listopada 2017.

 Program: Dvorana KUD-a "Mladost" Vođinci
15 s Okrugli stol VOĐINCI, IGRE NA BEDENKU - projekt zaštite, očuvanja i promocije kulturne nematerijalne baštine vezan za prirodu;
16 s Vođinački napjevi korizmenog i uskrsnog vremena, sudjeluju Vođinačke počimajle; 
Na Bedenku - livada usred sela
17 s Dječje igre - Dječja skupina KUD-a "Mladost" Vođinci;
17:30 s povorka djece i sudionika Okruglog stola do župne crkve;
18 s - euharistijsko slavlje i pjevanje litanija Blažene Djevice Marije - napjevi iz vođinačke  pjesmarice objavljene 2016. godine.

O igrama i zabavama djece, djevojaka i mladića u preduskrsno vrijeme kroz korizmu, o Uskrsu, ali i cijele godine, sjećanja potvrđuju da je tako bilo od davnina. U Vođincima se zabavljalo na otvorenom prostoru uvijek na Bedenku, tj. na livadi usred sela na kojoj dominiraju veliki križ i kesten. Igre su istražene i prvi puta objavljene 1982. godine zajedno s napjevima (usp. Manda Svirac, „Igre na Bedenku“, Đakovački vezovi, Prigodna revija, Đakovo, 6-7 i dr.). U suvremenim uvjetima, a na prijedlog Vođinke, dr. sc. Mande Svirac, koja se u mladosti na isti način zabavljala, 1997. godine započela je manifestacija pod tim nazivom i do danas se odvija na istoj livadi redovito krajem lipnja kako bi se obilježio kraj školske godine. „Kada sam na Prvim igrama djecu zamolila da mi obećaju kako će čuvati taj prostor i neće prirodnu livadu dati pretvoriti u nešto drugo, hrabro su obećali, jednoglasno kako to samo djeca znaju. Na II. igrama 1998. su obećali da će oni, kada odrastu, ovu manifestaciju u prirodi organizirati za drugu djecu“. O njoj danas vodi brigu KUD „Mladost“ Vođinci i na taj način se potvrđuje jedinstvo znanja, prostora i vremena što svjedoči o prilagodbi potrebama novog vremena.

dr. sc. Manda Svirac


Manda Svirac | 26.09.2017.
Međunarodna smotra folklora 20.SUSRET NARODA I KULTURA

  Pozivamo na programe Međunarodne smotre folklora 20.SUSRET NARODA I KULTURA u PODRAVSKE PODGAJCE, 18. kolovoza u 20 sati. Nastupi folklornih skupina iz Italije, Mađarske, makedonskog kulturnog društva MILADINOVCI  iz Osijeka te domaćeg KUU NAPREDAK biti će u Sportskoj dvorani Osnovne škole Hrvatski sokol.

U nedjelju je završna svečanost u SIKIREVCIMA. U 18 sati je povorka, 19 sati misno slavlje, 20 sati scenski nastupi folklornih skupina u parku iz Italije, Vojvodine SRB i Hrvatske / dječje skupine KUDa SLOGA iz Sikirevaca i KUDa MLADOST iz Vođinaca, KUD DRENJANCI Drenje, KUD SELJAČKA SLOGA Bogdanovci, KUD SLAVKO JANKOVIĆ Rokovci Andrijaševci. 

Manda Svirac | 17.08.2017.
Vođinci

  U povodu 100 godina ukazanja Blažene Djevice Marije u Fatimi, DRUŽINA, uz potporu Župe i Općine Vođinci, organizira 18. smotru crkvenog pjevanja pod nazivom:  PJEVAJMO GOSPI FATIMSKOJ. Program započinje u subotu, 13. svibnja euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Kraljice sv. Krunice u 18.30 sati. Na misi pjeva Mješoviti pjevački zbor KUU KRISTAL-SLADORANA iz Županje. Na programu Smotre sudjeluju: Zbor Župe Uzvišenja sv. Križa LUKARIŠĆE Dugo Selo, Pjevačka skupina KUD-a Slavuj BUKEVJE Velika Gorica, Mješoviti pjevački zbor KUU Kristal-Sladorana iz ŽUPANJE i Vođinačke počimajle iz VOĐINACA. Dođite i povedite prijatelje!

Manda Svirac | 09.05.2017.
Svečanost 25. obljetnice \"Družine\"

  Srdačno pozivamo na svečanost obilježavanja 25. obljetnice DRUŽINE u subotu, 29. travnja 2017. koja će se održati u LUPOGLAVU / Dugo Selo u DVD u centru mjesta. Suorganizator je KUD OGRANAK SELJAČKE SLOGE iz Lupoglava. Program započinje svečanom sjednicom u 15 sati, molitvom u župnoj crkvi u 16 sati, slijedi povorka svih sudionika do DVD i nastup pod nazivom: PJESMOM I PLESOM OD OBIČAJA DO OBIČAJA u 17 sati. Sudjeluju: MPS ZUCE Kud-a VESELA ŠOKADIJA Gundinci, dječja folklorna skupina Kud-a OGRANAK SELJAČKE SLOGE Lupoglav, dječja i odrasla skupina Kud-a KLOŠTAR iz Kloštar Ivanića, Kud NEVIJANA iz Neviđana o. Pašman, Kud KAMEN iz Sirača. Veselimo se upoznati njihovu baštinu i običaje ČEHANJA PERJA, BOŽIĆNE I SVADBENE OBIČAJE:

PROCVJETALA GRANA JORGOVANA
NA SRCU MI LEŽI LJUTA RANA
UDAJE SE LJUBA MATERINA
NE DAJU JOJ NI OTAC NI MAJKA
NEDA OTAC A NEDA NI MAJKA
ŠTO SAM SINAK  OCA SIROMAKA
LJUBO MOJA SVE BOGATSTVO MOJE
VOLIO TE KAO OČI SVOJE
NEK TE SREĆA U ŽIVOTU PRATI 
SRCE MOJE JOŠ ĆE KUCAT ZA TE. (Gundinci)

Veselimo se Vašem dolasku. Ulaz slobodan!

Manda Svirac | 26.04.2017.
Radionica uskrsnih jaja u VINKOVCIMA

  Župa Sv. Ćiril i Metod, VINKOVCI

DRUŽINA Čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga, ZAGREB POZIVAJU na  edukativnu RADIONICU UMIJEĆE UKRAŠAVANJA USKRSNIH JAJA hrvatskom zaštićenom tehnikom veza  

U subotu, 25. ožujka 2017.  VINKOVCI, Župa Sv. Ćiril i Metod Ervenička 1, Vjeronaučna dvorana

Od 11 –17 sati

Radionica završava euharistijskim slavljem i zahvalom za primljene darove i znanje u 18 sati. Prigodno predavanje održat će Martina VARGEK, dipl. etnol. i antrop. U glazbenom dijelu sudjeluju i na misi pjevaju VOĐINAČKE POČIMAJLE. 

Prigodna izložba uskrsnih jaja iz Hrvatske i svijeta. 

Dođite, uključite se, ponesite ispuhana jaja, naučite ili pokažite što znate!  


Manda Svirac | 13.03.2017.